Син мера Херсона, якого росіяни тримають у полоні, просить Зеленського допомогти зі звільненням батька

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Син бранця Кремля Ігоря Колихаєва Святослав звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням докласти всіх зусиль для звільнення його батька, що 18 місяців перебуває у кремлівських катівнях. 

Про це повідомив син міського голови Херсона Ігоря Колихаєва Святослав.

Фото: фейсбук-сторінка Колихаєва

Шановний пане президенте, звертаюся до Вас. За 18 місяців полону мого батька я відправив не одну сотню звернень у всі наші державні правозахисні структури та відповідні організації, в тому числі й до Офісу президента… За весь цей час я отримав багато відповідей, але вони передавали лише стурбованість. Та що найприкріше, я не отримав жодної відповіді від Офісу президента, яка б відображала перебіг дій стосовно звільнення мого батька“, – звернувся син.

Чоловіка обурює той факт, що у полоні досі знаходиться мер міста обласного значення.

Колихаєв зазначив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив факт знаходження його батька у полоні. Попри це Україна продовжує мовчати. 

Благаю, відійдіть від політичних упереджень та особистих переконань… Я готовий до ведення будь-яких діалогів у будь-яких форматах, аби тільки мій батько повернувся живим додому, а його обмін став рушійною силою в обміні інших цивільних полонених. Прошу Вашої допомоги, Володимире Олександровичу. Звертаюся до Вас як до президента та до батька. Будь ласка, візьміть цю ситуацію під свій особистий контроль. Від цього залежить життя людини“, – звернувся він до Зеленського.

Нагадаємо, у липні поточного року стало відомо, що Колихаєв в ув’язненні схуд до 45 кілограмів: такі дані надали його родині свідки. Раніше рідні достеменно не знали, де саме тримають чоловіка, відомо було, що спочатку окупанти вивезли його до Голої Пристані, а звідти до Чаплинки, де він пробув приблизно п’ять місяців. 

Ігоря Колихаєва російські військові викрали 28 червня 2022 року. За інформацією його радниці Галини Ляшевської, очільник міста приїхав до одного з комунальних підприємств, де працювали його колеги. Щойно він вийшов з машини, його одразу затримали росгвардійці та, ймовірно, працівники ФСБ.

Російські військові обшукали комунальне господарство та вилучили жорсткі диски з комп’ютерів. Також вони передивилися всі документи, які зберігалися в сейфах. Протягом усього цього часу Колихаєва тримали в окремому кабінеті в кайданках під охороною. Після обшуку чоловіка посадили в автобус та відвезли в невідомому напрямку.

Ляшевська впевнена, що Колихаєва викрали через його відмову співпрацювати з окупаційною владою. Перед зникненням Ігор отримав лист від колаборанта Кирила Стремоусова, в якому той пропонував йому обговорити майбутню “організацію взаємодії”. За відмову від зустрічі Колихаєву погрожували арештом. Але попри це зі Стремоусовим він зустрічатися відмовився. Після зникнення Колихаєва, Стремоусов виклав у соцмережах відео, в якому заявив, що мера Херсона необхідно “нейтралізувати”.

За повідомленням видання “Главком”, Колихаєв спочатку знаходився в СІЗО Херсона. Пізніше син мера повідомив, що його батька перевезли до міста Чаплинка Херсонської області. У чоловіка значно погіршився стан здоров’я через відсутність їжі та води. Попри погане самопочуття, росіяни не надають йому належної медичної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter