За рік перебування в російських в’язницях мер Херсона Ігор Колихаєв схуд до 45 кілограмів — свідки

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Мер Херсона Ігор Колихаєв, якого влітку минулого року викрали й досі незаконно утримують росіяни, в ув’язненні схуд до 45 кілограмів: такі дані надали його родині свідки. Рідні достеменно не знають, де саме тримають чоловіка, відомо лише, що спочатку окупанти вивезли його до Голої Пристані, а звідти до Чаплинки, де він пробув приблизно п’ять місяців. 

Про це “Громадському” розповів син мера Херсона Святослав.

Син не володіє інформацією, де зараз перебуває його батько. Зі слів свідків, мера Херсона нібито бачили у Новотроїцьку. Однак звідти його знову перевезли до іншого місця. Є різні версії, де можуть утримувати чоловіка.

Звільнені з полону люди казали Святославу, що за рік утримування в російських в’язницях його батько нібито схуд до 45 кг. Син не знає, наскільки можна довіряти цій інформації, тому з обережністю ставиться до будь-яких слів.  

Мені хочеться вірити, що вони дійсно його бачили. Розповідали, де він знаходився тоді, який мав вигляд, що казав. Я ще не отримував інформації, що він у доброму стані. Хоча взагалі незрозуміло, як можна бути у полоні у доброму стані. Але його стан майже критичний, я б так сказав”, — ділиться почутим Святослав.

Ігоря Колихаєва російські військові викрали 28 червня 2022 року. За інформацією його радниці Галини Ляшевської, очільник міста приїхав до одного з комунальних підприємств, де працювали його колеги. Щойно він вийшов з машини, його одразу затримали росгвардійці та, ймовірно, працівники ФСБ.

Російські військові обшукали комунальне господарство та вилучили жорсткі диски з комп’ютерів. Також вони передивилися всі документи, які зберігалися в сейфах. Протягом усього цього часу Колихаєва тримали в окремому кабінеті в кайданках під охороною. Після обшуку чоловіка посадили в автобус та відвезли в невідомому напрямку.

Ляшевська впевнена, що Колихаєва викрали через його відмову співпрацювати з окупаційною владою. Перед зникненням Ігор отримав лист від колаборанта Кирила Стремоусова, в якому той пропонував йому обговорити майбутню “організацію взаємодії”. За відмову від зустрічі Колихаєву погрожували арештом. Але попри це зі Стремоусовим він зустрічатися відмовився. Після зникнення Колихаєва, Стремоусов виклав у соцмережах відео, в якому заявив, що мера Херсона необхідно “нейтралізувати”.

За повідомленням видання “Главком”, Колихаєв спочатку знаходився в СІЗО Херсона. Пізніше син мера повідомив, що його батька перевезли до міста Чаплинка Херсонської області. У чоловіка значно погіршився стан здоров’я через відсутність їжі та води. Попри погане самопочуття, росіяни не надають йому належної медичної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter