Сили швидкої підтримки у Судані захопили понад 5000 цивільних, яких тримають у нелюдських умовах — правозахисники

Дата: 15 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації Судану заявили, що мають докази утримування в Хартумі суданськими воєнізованими Силами швидкої підтримки (RSF) понад 5 000 осіб, які перебувають під вартою в нелюдських умовах.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Як зазначає видання, RSF воює з суданською армією впродовж трьох місяців, домінуючи в столиці Судану. Мешканці Хартуму звинувачують Сили швидкої підтримки в мародерстві та захопленні будинків.

Місцеві правозахисні організації повідомляють про те, що серед затриманих у кількох місцях столиці були не лише військові, але й 3500 цивільних осіб, у тому числі жінки та іноземні громадяни.

Вони заявили, що представлять Організації Об’єднаних Націй документи, які підтверджують випадки смерті від тортур, а також “принизливі, нелюдські умови утримання під вартою“.

Представники RSF спростовують дані заяви та повідомляють, що вони утримують лише військовополонених, з якими добре поводяться.

Ці організації ігнорують порушення з боку армії проти цивільного населення, включаючи повітряні та артилерійські удари, затримання та озброєння цивільних осіб“, — зазначив представник RSF.

Нагадаємо, на початку червня у столиці Судану Хартумі в дитячому притулку через хвороби й відсутність їжі та води загинули щонайменше 60 дітей: вони опинилися в пастці через вуличні бої.

Як відомо, бої між армією та силами швидкого реагування у Хартумі та деяких інших містах Судану розпочались 15 квітня 2023 року. Причиною стали суперечки між ними через підпорядкування.

За даними ВООЗ, через це 1,3 мільйона людей стали вимушеними переселенцями, понад 700 — загинули.

20 травня сторони оголосили про семиденне перемир’я, проте, за повідомленнями місцевих жителів, бої в ці дні все одно тривали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter