МВС розслідує справу, яка може бути спрямована проти журналістів “Слідства.Інфо”

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ погодилося долучити до справи про стеження за посадовцями США в Україні матеріали, які надав депутат від партії “Слуга народу” Олександр Дубінський, і відкрити за викладеними в них фактами окреме провадження. В агенції журналістських розслідувань “Слідство.Інфо” стверджують, що ці матеріали спрямовані проти них, і розцінюють дії правоохоронців як тиск на журналістів.

Про це йдеться в публікації на сайті “Слідства.Інфо”.

Журналісти посилаються, зокрема, на повідомлення МВС про те, що в межах розслідування стеження за посадовцями США в Україні Нацполіція розпочала окреме кримінальне провадження за частиною 2 статті 163 КК України (“Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засоби зв’язку або через комп’ютер”) і додала до нього матеріали, які Дубінський особисто передав очільникові МВС Арсену Авакову. 

Згадана стаття передбачає позбавлення волі від трьох до семи років.

Речник міністерства Артем Шевченко відмовився повідомити, чи йдеться про розслідування діяльності журналістів “Слідства.Інфо”.

Водночас сам народний депутат Дубінський у коментарі журналістці “Слідства.Інфо” підтвердив, що провадження, яке відкрили за його ініціативи, стосується її редакції і в переданих ним матеріалах ідеться про діяльність, зокрема, “Слідства.Інфо”. 

За його словами, провадження було відкрито 2 березня.

Проводим воспитательные мероприятия с фейковым СМИ под названием Следствие.инфоФейковое СМИ, являющееся обычным…

Опубліковано Александром Дубинским Четвер, 5 березня 2020 р.

У редакції також нагадують, що наприкінці січня Дубінський публічно звинуватив “Слідство.Інфо” в шпигуванні за посадовими особами США. Під час пресконференції, де він висунув звинувачення, нардеп показав запит журналістів, у якому вони питали його про зустрічі з фігурантами справи про імпічмент президента США Дональда Трампа, зокрема з адвокатом очільника США Рудольфом Джуліані. 

На думку головної редакторки агенції “Слідство.Інфо” Анни Бабінець, порушення згаданого кримінального провадження є спробою тиску на журналістів.

“Ми усвідомлюємо, що приєднання наших запитів Дубінському до справи, яку особисто контролює міністр Аваков,  – це такий собі сигнал нам, щоб ми боялися. Сиділи в очікуванні обшуків, хвилювалися, чи прослуховуються наші телефони, не зустрічалися з джерелами. Не робили розслідувань, у яких фігурує МВС чи поліція. Справді, останнім часом багато наших розслідувань присвячені зловживанню чи поганій роботі поліцейських: справа Катерини Гандзюк, наші матеріали щодо вбивства Шеремета, побиття поліцейськими дітей з притулку “Світанок” та інші. Але навіть попри те, що відбувається, ми продовжимо професійно виконувати свою роботу і не відмовимося від резонансних тем, хто б у них не фігурував”, – заявила вона.

Адвокатка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, яка надає юридичний супровід “Слідству.Інфо”, також вважає, що такі дії нардепа та правоохоронців можуть бути тиском на редакцію.

“Відкриття кримінального провадження за заявою Дубінського я б розцінила як спробу тиску на журналістів-розслідувачів, які регулярно публікують викривальні матеріали, зокрема про поліцію та МВС. Також це може бути тиском на джерела журналістів. <…> Слідчі можуть отримати доступ до документів редакції або можливість провести обшук у редакції за ухвалою суду”, – прокоментувала початок розслідування Людмила Панкратова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter