Священник у Росії після розмови з прихожанином про війну доніс на нього силовикам

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У російському місті Усольє-Сибірське в Іркутському краї порушили адміністративну справу щодо місцевого підприємця та колишнього депутата міської думи Сергія Угляниці. У матеріалах справи є покази священника з села Тельма, який після розмови з чоловіком у храмі доніс на нього у ФСБ. 

Про це пише російське видання “Люди Байкалу”. 

Храм, в якому служить настоятелем священник, що доніс на прихожанина. Фото: 2ГИС

З матеріалів справи не зрозуміло, чи порушили справу після доносу священника, чи до цього.

Окрім слів так званого отця Сергія, там також є цитати з дописів у соцмережах Угляниці, які, на думку силовиків, “містять у собі ознаки дій, направлених на порушення ненависті чи ворожнечі, і навіть приниження людини”. 

Сторінку Угляниці, наприклад, у фейсбуку легко знайти. Чоловік активно веде свій аккаунт й публікує, серед іншого, новини та свої роздуми. Так, на початку жовтня він публікував новину про те, як росіянка донесла на колишнього чоловіка, який ухилявся від мобілізації. 

“Доносити” на близьких – це старовинна забава московитів! “Павлик Морозов” живе вже 800 років точно в душах жителів Московії! Ну а мадам “прошарена”! Здала до рук комісарів чоловіка і ще сім мільйонів рублів хоче “підняти”, у разі загибелі чоловіка… Ну, як тут не згадати слова Карла, нашого Маркса: “Московія була вихована і виросла в жахливій та мерзенній школі монгольського рабства. Вона посилилася лише тому, що стала віртуозом у мистецтві рабства”,прокоментував публікацію чоловік. 

Згідно з матеріалами справи, Угляниця прийшов до храму Казанської ікони Божої Матері у селищі Тельма 11 квітня 2022 року. Чоловік сам підійшов до настоятеля і завів розмову про його проповідь на підтримку війни в Україні, запис якої священник виклав у свій аккаунт у визнаній у РФ екстремістською соцмережі інстаграм. 

Отець Сергій. Фото: телеграм-канал Подъем

“Він сказав таке: “Як на мене, нехай краще ця війна закінчиться перемогою України. Чекаю дня, коли по телевізору покажуть ходу Української армії Червоною площею”. Мої спроби заспокоїти його і привести до діалогу не мали успіху. Надалі він продовжив говорити про своє бажання побачити якнайшвидший контрнаступ українських військ на території Росії до переможного кінця, до захоплення Москви. Наша з ним розмова зайшла в глухий кут, і чоловік сказав мені: “Я поставлю свічки за перемогу України й віддалюсь з вашого храму”, – наводять слова священника у поліцейському протоколі. 

За словами священника, до цього він не знав Угляницю та впізнав його за фотографіями з соцмереж, які йому показали ефесбівці, коли приїхали для цього у храм в травні.

Угляниця підтвердив, що розмовляв зі священником, й при тому, що розмова відбувалася прямо у приміщенні храму, він сказав, що “сприймає її як сповідь”.

“Я ж щиро розмовляв зі священником, служителем Божим”, – додає чоловік.

Сергій Угляниця. Фото: фейсбук-сторінка чоловіка

За словами росіянина, свічки він ставив не за перемогу України, а за всіх загиблих під час війни росіян та українців. Чоловік ще й звинуватив священника у брехні. 

Росіянин розповів, що спеціально заїжджав у храм кілька разів, щоб поговорити з настоятелем: “Я сподівався, що церква може зайняти незалежну від держави точку зору і зможе всіх об’єднати. Ось про це я хотів поговорити з отцем Сергієм”.

Нагадаємо, що нещодавно у Росії арештували чоловіка за те, що слухав українські пісні в автівці. 

Фотографія обкладинки: Shamil Zhumatov/Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter