Священника ПЦУ Василя Вирозуба катують у російському СІЗО

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Настоятеля одеського Свято-Троїцького собору Василя Вирозуба утримують у слідчому ізоляторі Старого Оскола в Росії. Його разом з іншими учасниками гуманітарної місії рятувального судна “Сапфір” захопили в полон російські військові.

Про це у фейсбуці повідомив військовий капелан окремої бригади морської піхоти Михайла Остроградського Олександр Чоков.

Василь Вирозуб (крайній праворуч). Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Чокова

За його словами, протоієрея Василя Вирозуба утримують у жахливих умовах. Окупанти звинувачують священника Православної церкви України в шпигунстві.

“Священників Олександра Чокова, Леоніда Болгарова та лікаря Івана Тарасенка відпустили з російського полону, але священника ПЦУ Василя Вирозуба продовжують утримувати в СІЗО № 2 Бєлгородського району м. Старий Оскол, Росія. Його заточили в карцер, піддають тортурам, звинувачують у шпигунстві та інше. Ганьба – бити священника і полонених вояків”, – написав Чоков.

Військовий капелан повідомив, що крім отця Василя Вирозуба в цьому слідчому ізоляторі перебувають ще близько 150 українських воїнів, з яких так само знущаються вороги.

Він нагадав, що подібні дії заборонено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, та закликав міжнародні організації звернутися до російської влади з вимогою звільнити бранців.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Херсоні невідомі представники “міліції” викрали священника Православної церкви України, настоятеля церкви Пресвятої Богородиці, відомого в місті громадського діяча та волонтера Сергія Чудиновича. За свідченнями очевидців, його забрали просто з церкви.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter