Світ почуватиметься безпечніше, коли український прапор повернеться до Криму, – Зеленський

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Світ почуватиметься в безпеці, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – в містах та селах Криму. 

Про це під час першого парламентського саміту Кримської платформи в Загребі 25 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент видання ZMINA.

Президент вказав, що Російська Федерація тримає Крим як стратегічний воєнний плацдарм для злочинного втручання в ситуацію в регіоні.

“Світ став місцем, де російський ядерний шантаж – буденність. Бо ця держава, щоб зберегти за собою вкрадену територію, погрожує всьому людству катастрофою. Керівництво Росії дуже намагається показати, що “Крим російський” із 2014-го і назавжди, але саме для того ми разом, щоб жорстокість Росії, її хаотизація були тимчасовими, як і російська окупація Криму”, – сказав Володимир Зеленський.

Усе почалося з Кримського півострова, а отже його повернення означатиме відродження справжнього миру.

“Російський потенціал агресії буде знищений під корінь, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – в містах та селах Криму. Півострів має бути звільнений від його використання Росією як плацдарму. Люди відчують, що світ стає безпечніший”, – сказав президент.

За словами президента, “Росія відокремила Крим від нормального життя”

Він звинуватив країну-терориста, що вона не просто вчинила на півострові численні злочини, а й зробила його єдиним місцем у Європі, де Росія проводить де-факто чищення за релігійними та етнічними ознаками.

“Якщо ти мусульманин, російські окупанти вважають тебе винним, якщо ти киримли, російські окупанти вважають тебе винним, якщо в тебе український паспорт – російські окупанти вважають тебе винним. Люди в таких умовах живуть уже дев’ятий рік”, – сказав президент.

Президент України закликав світову спільноту до об’єднаності та підтримки України у звільненні її територій. За його словами, під час відновлення територіальної цілісності Україна потребує постійної, своєчасної підтримки України – оборонної, фінансової та санкційної. Він назвав це фундаментом для майбутнього миру. 

“Повернення українського в Криму – це повернення звичайного для всіх європейців, того, що є в кожній з ваших країн: безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної. Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу в повному сенсі цих слів, на всіх рівнях нашої інтеграції. Це величезний ринок, інвестиції, колосальні можливості для розвитку. Усього цього в Криму немає. Росія позбавила цього всього громадян України в Криму”, – сказав президент. 

Членкиня Палати депутатів парламенту Чехії Маркета Пекарова-Адамова під час саміту виступила за пришвидшення вступу України до ЄС та до створення міжнародного трибуналу щодо злочинів Російської Федерації. 

“Українці жертвують своїм життям, бо хочуть бути частиною європейської родини націй. Їм потрібно бачити докази, що їхня боротьба має сенс. Те саме стосується інших країн у цьому регіоні. Єдність – це ключ, і ми маємо бути готовими до довгої боротьби”, – сказала вона.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні вважає, що агресія Росії в Україні стала можливою через те, що світ не притягнув до відповідальності Росію за її міжнародні злочини в Молдові, Чечні, Грузії, Сирії та Малі. Правозахисники в Україні переконані, що мир неможливий без правосуддя. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час першого парламентського саміту Кримської платформи 24 жовтня констатувала, що гарантії безпеки в Будапештському меморандумі не спрацювали, а світ 2014 року зайняв кволу позицію щодо російської агресії. Тож для України немає інших альтернатив, ніж членство в НАТО

Вона переконана, що унеможливлення російської агресії буде тоді, коли світ вивчить кримський урок. Джапарова наголосила, що танго з агресором та домовленості з такими політиками, як Путін чи Мілошевич, неможливі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter