Сутички з поліцією на будівництві АЗС на Ревуцького: суд визнав винним ексдепутата Київради

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Дарницький районний суд Києва визнав винним ексдепутата Київради Олексія Новікова за частиною 2 статті 345 Кримінального кодексу (погроза або насильство щодо поліцейського) у побитті поліцейського 4 жовтня 2017 року під час акції проти будівництва автозаправки.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Олексій Новіков у суді (фото: Анастасія Москвичова)

За даними, які озвучила під час засідання суддя Тетяна Щасна, оголошуючи вирок, того дня на будмайданчик АЗС прийшли невстановлені молодики й почали його громити та ламати паркан, а пізніше підійшов Олексій Новіков (на той час – депутат Київради від партії “Єдність”, який входив до екологічної комісії) і намагався потрапити на будмайданчик, один із поліцейських йому перешкоджав, тож Новіков декілька разів ударив його по обличчю. Це підтвердили кілька свідків – співробітників поліції.

Зі свого боку Олексій Новіков провину заперечував. У коментарі ZMINA він зазначив, що його самого поліцейський атакував і побив на акції, через що він писав заяву до органів правопорядку (ZMINA звернулася до поліції Києва із запитом щодо цього провадження і очікує на відповідь). За словами Новікова, поліцейський не назвався і не мав належних розпізнавальних знаків, тож його не ідентифікував як правоохоронця навіть колега, який намагався його відтягнути.

Суддя вказала, однак, що є відео конфлікту, судово-медична експертиза потерпілого і результати слідчого експерименту, які вказують на винуватість Новікова, і відхилила клопотання його адвоката про визнання неприпустимими низки доказів. Олексію Новікову присудили обмеження волі терміном на два роки з іспитовим строком у рік.

Активіст своєю чергою висловив намір оскаржувати вирок в апеляційній інстанції.  

Проти будівництва АЗС у Києві за адресою Ревуцького, 9 (Дарницький район), протести відбувались із 2017 року, неодноразово переростаючи в сутички. Ініціативна група мешканців зазначала, що автозаправна станція була розташована дуже близько до житлових будинків, порушуючи в такий спосіб закон. Крім того, згідно з документацією, на цьому місці мала будуватися не заправка, а стоянка.

У 2017 році забудовник, ТОВ “Гуель-парк”, подав цивільний позов проти чотирьох активістів – Ірини Гудиліної, Юлії Перегуди, Сергія Машовця й Евеліни Лосевої, звинувативши в заподіянні збитків будівництву заправки, тож на їхні квартири наклали арешт, але пізніше суд відмовив забудовнику в задоволенні його позову. 

Що ж до подій, про які йшлося в суді щодо Олексія Новікова, то це інцидент за 4 жовтня 2017 року. Як повідомив Укрінформ, активісти партії “Національний корпус” (у суді, однак, ішлося про невстановлених осіб) і місцеві мешканці розгромили автозаправну станцію, яку вони вважають незаконною, а також вступили в конфлікт із поліцією, яка спершу намагалася перешкодити руйнуванню, але потім відступила. За повідомленнями, потерпіли кілька людей з обох сторін.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter