Суспільне вважає спробу повернути мовника під держконтроль наступом на свободу слова

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Команда Суспільного мовлення назвала спробу повернути мовника під держконтроль “наступом на свободу слова та демократичний розвиток України”.

Про це йдеться у відповідній заяві, оприлюдненій 21 грудня на сайті Суспільного.

Джерело: suspilne.media

Медійники вважають, що законопроєкт №6430 “Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України”, ініційований нардепом Олегом Дундою суперечить вітчизняному законодавству та зобов’язанням України перед Радою Європи, зокрема, щодо роздержавлення ЗМІ.

На думку Суспільного, така ініціатива загрожує нацбезпеці країни, складовою якої є інформаційна безпека.

До того ж у заяві зазначено, що Дунда є головою підкомітету з питань будівництва та проєктування Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а не членом профільних комітетів у сфері інформаційної політики чи свободи слова.

За словами голови правління мовника Миколи Чернотицького, до тиску гривнею влада додала тиск захистом інформаційного поля України й пропонує “маніпуляціями та пропагандою боротися з маніпуляціями й пропагандою ворога”.

Він навів слова посла ЄС в Україні Матті Маасікаса, який нещодавно сказав: “Незалежні ЗМІ залишаються наріжним каменем для забезпечення стійкості України в боротьбі проти дезінформації”.

На думку Чернотицького, підконтрольні державні канали та знищення незалежного Суспільного мовника не допоможуть дати відсіч агресії РФ, натомість це може стати нездоланною перешкодою для демократичного розвитку України.

“Ініціатива пана Дунди виглядає як спроба до наступних виборів взяти під власний контроль єдине незалежне національне медіа. Сподіваюся, що і представники політичних сил, і громадянське суспільство нададуть оцінку законопроєкту 6430 і загалом спробам знищення незалежного Суспільного”, – сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, на думку медіаексперта ІМІ Алі Сафарова, ухвалення закону про створення держконцерну ТБ та радіо серйозно загрожуватиме свободі слова та демократії в Україні.

Проти цієї ініціативи також виступили громадські організації у сфері медіа та захисту свободи слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter