Шлях до державної цензури: громадські організації виступили проти створення Держконцерну телерадіомовлення

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Громадські організації у сфері медіа та захисту свободи слова виступили проти ініціативи нардепа Олега Дунди щодо створення Державного інформаційного концерну телебачення і радіомовлення.

Вони закликали його відкликати відповідний законопроєкт №6430.

Джерело: pixabay.com

У заяві ГО наголошується на тому, що створення концерну у формі акціонерного товариства порушує чинне законодавство, оскільки концерн – це окрема організаційно-правова форма, під ним визнається статутне об’єднання підприємств, а також інших організацій, але не акціонерне товариство, до якого входять органи влади.

Активісти та експерти заявили, що законопроєкт авторства Дунди пропонує ліквідувати суспільне мовлення, іномовлення й натомість створити структуру, подібну до тієї, що існувала до весни 1991 року, – Держтелерадіо УРСР, де “діяли підрозділи мовлення і вироблення контенту, а також цензури”.

Водночас, на думку громадських діячів, документ нав’язує приватним телерадіоорганізаціям обов’язкове розміщення не менш ніж 25% національного контенту, створеного відповідно до техзавдання Науково-експертної ради Державного інформаційного концерну. Це є порушенням редакційної свободи та вільної конкуренції, йдеться в заяві. 

“Така законодавча ініціатива є імітацією розв’язання проблем, що існують у національному медійному просторі, як-от позиціонування іномовлення, збільшення підтримки та покращення якості кіно, що виробляється за державної підтримки. А головне, є прямим намаганням позбавити громадян України незалежного суспільного мовлення, на створення якого було витрачено чимало часу і зусиль”, – наголошується в заяві. 

Також її автори вважають, що запропонована законопроєктом формула розв’язання проблем є шляхом до державної цензури, що негативно вплине на якість інформації, яку споживатимуть громадяни. 

На їхню думку, ухвалення закону не подолає проблеми “захисту наших громадян від споживання нав’язаного Кремлем інформаційного спаму”, а, навпаки, буде прямим копіюванням найгірших практик Російської Федерації, зокрема й відсутності незалежного суспільного мовлення.

“Така ініціатива є відвертим проявом зневаги до інституцій, що активно працюють над виробленням і поширенням якісного українського контенту: Українського культурного фонду, Інституту книги, Держкіно, Суспільного мовлення та великої кількості інших приватних ініціатив, блогерів і спільнот, які почасти без жодної державної підтримки виробляють чи видають якісний культурний продукт”, – наголошується в заяві.

Громадські організації нагадали, що створення суспільного мовлення є зобов’язанням України перед Радою Європи, членом якої є наша країна. 

Заяву підписали: ГО “Центр демократії та верховенства права”, ГО “Центр медіареформи”, Могилянська школа журналістики, ГО “Інститут розвитку регіональної преси”, ГО “Інститут масової інформації”, ГО “Платформа прав людини”, ГО “Український інститут медіа та комунікації”, ГО “Фундація “Суспільність”, Незалежна медійна рада, Інститут демократії імені Пилипа Орлика.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 15 грудня 2021 року на розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт №6430 “Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України”. Медіаексперти вважають, що його ухвалення може серйозно загрожувати свободі слова та демократії в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter