“Суспільне” подало заяву до ЄСПЛ через російські обстріли телевеж і глушіння сигналу каналів

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

“Суспільне” подало заяву до ЄСПЛ у зв’язку з обстрілами, ракетними та авіаційними ударами Росією по телевежах. Такі дії росіян є ймовірним порушенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також міжнародних протоколів.

Про це повідомляє пресслужба “Суспільного”.

Зруйнована телевежа в Ізюмі. Фото: Максим Стрельник

“10 стаття Конвенції передбачає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. З кінця лютого до середини вересня Росія здійснила низку нападів для унеможливлення роботи “Суспільного”, чим порушила право мовника поширювати інформацію”, – зазначив представник інтересів “Суспільного”, адвокат Сергій Заєць.

У пресслужбі пояснили, що Росія завдавала ракетних або авіаційних ударів по телевежах у Києві, Харкові та Ізюмі, Лисичанську, Коростені, Білопіллі, Антополі, Вінниці, Оріхові. На деякий час мовлення на цих територіях зупинялося.

Крім того, російські військові захопили телевежу в Мелітополі, через що припинилося мовлення в низці міст. Також були спроби глушіння сигналу каналів “Суспільного” на супутнику Amos та вчинено спробу знищення телевізійного архіву через запущений вірус на сайті.

“З початку повномасштабного вторгнення “Суспільне” надає життєво важливу інформацію про військову діяльність, загрозу ракетних ударів, шляхи евакуації населення, поради щодо виживання у воєнних районах, психологічну підтримку тощо. Росія цинічно, порушуючи закони і звичаї війни, обстрілювала телевежі, щоб ми не могли вчасно повідомляти людей про небезпеку”, – додав голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький.

Нагадаємо, 4 жовтня стало відомо, що російська армія знищила 150-метрову телевежу в Комишувасі Сєвєродонецького району, яка забезпечувала потреби в сигналі більш ніж 200 тисяч жителів Луганської та Донецької областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter