Супрун пояснила, навіщо українцям потрібна легалізація медичної марихуани

Дата: 01 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун підтримала петицію за легалізацію медичного канабісу.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Відповідну петицію зареєстрували на сайті Верховної Ради 30 січня. Як зазначає Супрун, застосування препаратів на основі канабісу допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів. Міністерка пояснила механізм дії канабіоїдів на організм і розповіла, в яких випадках застосовують такі ліки.

“Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, – нормальна світова практика. Медичний канабіс має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів і дозволений, наприклад, у 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб”, – написала вона.

Так, згідно з дослідженнями, канабіноїди здатні сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб, вилікувати синдром подразненого кишківника, допомогти під час хронічного болю та епілепсії. Окрім того, медичний канабіс має важливе значення для паліативної допомоги онкохворим та пацієнтам із множинним склерозом. Медичну марихуану також призначають для поліпшення стану пацієнтів із ПТСР, депресією та тривожністю.

Як зазначає речник Української асоціації медичного канабісу Тарас Ратушний у матеріалі “Української правди”, те, що Україна не має законів, які б легалізували медичну марихуану, гальмує розвиток української науки та медицини.

“Під медичним канабісом ми розуміємо широкий спектр фармацевтичних препаратів на основі канабіноїдів. Вони можуть бути в різних формах – пігулки, інгаляції тощо. І звичайно, коли ми говоримо про медпрепарати, перш за все говоримо про контроль якості. В інших країнах цим займається МОЗ і уповноважений орган, який відповідає за контроль якості медпрепаратів, за їх обіг та стандартизацію. В Україні є чудовий закон про лікарські засоби, і якщо канабіс та ліки на основі нього стануть лікарським засобом, ми просто можемо використовувати цей закон. Легалізація дасть зелене світло клінічним випробуванням. Нам просто треба перевести препарат із забороненої категорії в категорію підконтрольну”, – каже він.

Нагадаємо, наприкінці жовтня минулого року в Києві відбувся черговий “Конопляний марш свободи”. Учасники акції регулярно вимагають реформи державної наркополітики, врегулювання доступу пацієнтів до лікування медичним канабісом і дозволу на наукові дослідження канабісу як анальгетика.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter