Судитимуть п’ятьох бойовиків, які змушували полонених в “Ізоляції” обмовляти себе в шпигунстві

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо п’яти осіб, які знущалися з полонених українців у катівні “Ізоляція”. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Опублікована правоохоронцями фотографія. Фото: Офіс генерального прокурора

У повідомленні правоохоронці не зазначають, що знущання з полонених відбувались саме в “Ізоляції”, однак висновок щодо цього можна зробити, поглянувши на опубліковані ними світлини.

Фотографії деяких кімнат “Ізоляції” потрапили в мережу на початку 2021 року. Публікував їх телеграм-канал “Донецький тракторист”, а автентичність підтвердив журналіст Станіслав Асєєв. На світлинах видно загальну територію катівні, майданчик для прогулянок, куди бойовики виводили полонених на п’ять-сім хвилин щодня, а також стіл для катувань у підвалі. 

Світлини з вікна однієї з кімнат “Ізоляції”. Фото: телеграм-канал “Донецький тракторист”

Слідчі встановили, що з 2014 року на окупованій території Донецької області діяли дві терористичні організації – незаконні “міністерство державної безпеки ДНР” та “Калінінська виправна колонія №27”.  

До складу цих угрупувань входило 17 бойовиків, серед яких представники місцевого криміналітету та колишні правоохоронці. 

“Вони викрадали та катували українців, які не визнавали так званої “ДНР”. Щоб змусити їх зізнатися нібито в шпигунстві та інших надуманих злочинах, погрожували катуванням і вбивством дітей та дружин. Якщо погрози не допомагали, вони імітували розстріл та навіть поховання заживо”, – розповідають слідчі. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Усім п’ятьом закидають державну зраду, створення терористичної організації і порушення законів та звичаїв війни. 

Правоохоронці кажуть, що матеріали стосовно інших дванадцяти осіб скерують до суду, коли завершать усі слідчі дії. 

Відомо, що перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці так званого “міністерства державної безпеки ДНР” з’явились у 2014 році, після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим. До “Ізоляції” потрапляли люди, деяких з яких викрадали прямо посеред вулиці. В’язнів позбавляли будь-яких прав, не надавали медичної допомоги та можливості контактувати з рідними або адвокатами. 

Одним з найвідоміших в’язнів “Ізоляції” є журналіст Станіслав Асєєв, який провів там 28 місяців. Асєєв написав книжку про своє перебування в полоні. 

Завдяки свідченням колишніх полонених вдалося встановити особи майже пів сотні катів “Ізоляції”

Нагадаємо, що таємні катівні російські бойовики облаштовували й на окупованій частині Луганщини. Правозахисники вже зібрали чимало інформації про те, де саме тримали та тримають людей та хто відповідає за катування українців.

Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter