Судитимуть полоненого росіянина, який торік міг розстріляти охоронця супермаркету в Бучі

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством, повідомили російському військовому першої батальйонно-тактичної групи 234 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ ЗС РФ. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото Карташева Миколи Євгеновича з Книги катів українського народу та фото підозрюваного під час проведення слідчих дій

Ім’я підозрюваного традиційно не вказують, втім у Книзі катів українського народу можна знайти профіль Карташева Миколи Євгеновича, який торік був на Київщині. Його фото схоже на фото підозрюваного, яке виклали слідчі, і він також служив у 234 десантно-штурмовому полку 76 десантно-штурмової дивізії ПДВ ЗС РФ. 

Вбивство, яке закидають росіянину, трапилося 27 лютого 2022-го в Бучі. 

Того дня колона російської військової техніки рухалася вулицею Вокзальною в напрямку перехрестя з вулицею Нове шосе. Старший офіцер першої самохідно-артилерійської батареї російського підрозділу з радіозв’язку віддав наказ розстрілювати всіх, хто буде в чорному одязі. 

“Цим наказом він порушив принцип розрізнення, бо велика кількість цивільного населення могла мати атрибути чорного кольору. Така “ідентифікація ворога” могла спричинити випадкові втрати життя серед цивільного населення та поранення цивільних осіб”, – зазначають слідчі. 

Виконуючи наказ, підозрюваний розстріляв з автоматів Калашникова охоронця супермаркету, що був у чорному. 

На початку лютого 2023-го підозрюваного полонили на Харківщині. Якщо суд визнає його винним, то він може отримати до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі. 

До злочину причетні й інші росіяни, тож їхні особи ще встановлюють. 

Нагадаємо, що судитимуть російського військового Олександра Кашина, який торік у Бучі розстріляв батька із сином на велосипедах. Вони їхали по гуманітарну допомогу, бо на той час у будинку родини майже два тижні не було газу, світла та води. Хлопець після нападу зміг вижити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter