Судитимуть мешканців Харківщини, які могли викрасти підлітка, катувати його та змушувати мити російські авто

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо трьох мешканців Купʼянського району Харківщини, яким закидають порушення законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою, а двом з них додатково інкримінують колабораціонізм. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: ОГП

Імен підозрюваних не називають, але на сайті ОГП можна знайти підозри на імена Віталія Суріна, Ігоря Бабарикіна та Максима Чередника

Двом з них – Череднику та Суріну – раніше вже повідомляли про підозру в державній зраді та переданні матеріальних ресурсів незаконним збройним формуванням на тимчасово окупованій території відповідно. 

Справа, щодо якої судитимуть підозрюваних за порушення законів та звичаїв війни, стосується подій серпня 2022 року. Тоді, 15 серпня, о 22-й, в одному з населених пунктів Купʼянського району троє чоловіків затримали 16-річного хлопця. Коли той повертався додому, до нього підʼїхала автівка, з якої вийшли троє озброєних обвинувачених, одягнених у військову форму.  

Хлопця на 16 днів полонили в катівні, облаштованій у приміщенні поліції.

Чоловіки катували та знущалися з підлітка: надягали йому на голову протигаз та душили, змушували присідати, відтискатися від підлоги, систематично били, майже не годували, а замість питної води давали технічну. Окрім цього, потерпілого відправляли розбирати завали та примушували мити автомобілі російських військових.  

Так підозрювані хотіли нібито отримати від дитини інформацію про проукраїнськи налаштованих громадян та учасників АТО / ООС на Купʼянщині. 

Окрім підозр у порушенні законів та звичаїв війни ще двом – Суріну та Бабарикіну – закидають добровільне обіймання посади в незаконному правоохоронному органі на тимчасово окупованій території. 

Нагадаємо, що торік підозру отримав російський військовий, який викрав дитину, щоб вибити інформацію з матері-військовослужбовиці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter