Суди в Херсоні мають запрацювати з 1 березня

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У звільненому від російських військових Херсоні суди мають відновити роботу з 1 березня 2023 року. 

Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик

Будівля Херсонського міського суду після деокупації обласного центру. Фото: Iryna Domashchenko

Дату відновлення роботи судів у місті переносять через російські обстріли, що не вщухають.

Так, три місцевих та апеляційний суд мали б запрацювати ще з 1 лютого, однак на прохання як самих суддів, так і Державної судової адміністрації цей момент відклали.

“Судова система не існує окремо в якомусь вакуумі. На діяльність судів суттєво впливають рішення законодавчої, виконавчої влади, роботи правоохоронних органів, прокуратури, адвокатури. Судді й органи суддівського врядування зацікавлені в тому, щоб кожна людина мала змогу отримати належний захист. І для ефективної роботи судів потрібно всім об’єднувати зусилля, адже мета в нас одна”, – додає Усик. 

Загалом унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні пошкодженими або повністю зруйнованими є 98 приміщень судів – це 12 % загальної кількості. З цієї кількості 12 судів повністю зруйновано. 

Також щонайменше 388 представників органів та установ системи правосуддя боронять Україну:  54 – судді, зокрема судді Верховного Суду, апеляційних судів, 334 – працівники апаратів судів, управлінь Державної судової адміністрації.

Щодо втрат, то семеро працівників судової системи загинули або безпосередньо в бойових діях, або під час обстрілів приміщень. Ще дев’ять отримали поранення. 

Щодо кількості колаборантів у ВРП точної інформації немає. 

Нагадаємо, що в Україні оновили версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду, що дозволяє тепер надсилати судові повістки та виклики в електронному варіанті. Всього за пів дня такого розсилання зекономили 5 тисяч бюджетних гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter