Судова влада досі не усунула своїх порушень у справі довічно засудженого Володимира Панасенка

Дата: 19 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні рівно 14 років як без жодних припустимих і достовірних доказів провини Володимира Панасенка засуджено до довічного позбавлення волі. Загалом за гратами чоловік провів уже майже 16 років. Його не звільняють навіть попри важку форму хронічного захворювання органів дихання.

Про це нагадує журналіст видання ZMINA Микола Мирний

Володимир Панасенко

Правозахисній спільноті справа Панасенка відома як приклад сфабрикованої справи та жорстокого покарання за обставин очевидної непричетності підсудного до інкримінованого йому злочину. 

19 вересня 2008 року Львівський апеляційний суд підтримав рішення першої інстанції про довічне позбавлення волі чоловіка. 

Покарання йому призначили за сукупністю злочинів, серед яких були замах на вбивство, вчинене на замовлення, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, та організація вбивства неповнолітньої дівчини.

За словами рідних, до фабрикування справи причетний колишній старший слідчий у прокуратурі Львівської області Роман Шарко, який і вів справу Панасенка. Донька довічника Тетяна Панасенко звинувачувала правоохоронця, зокрема, в підробленні протоколів допиту батька, погрозах свідкам та фігурантам справи, а також у свідомому приховуванні обставин, які виправдовували Панасенка. Чоловіка катували. Справа базується на свідченнях однієї людини.

2012 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова з трибуни парламенту наголосила, що у вироку суду відсутнє вмотивоване обґрунтування на довічне позбавлення волі. Тоді вона назвала засудження Панасенка незаконним.

Як повідомляє правозахисник Харківської правозахисної групи Андрій Діденко, у Володимира Панасенка розвинулася важка форма хронічного захворювання органів дихання. Лікарська комісія дійшла висновку, що його хвороба є підставою для звільнення. Але суд вирішив інакше. 

“У межах моніторингових візитів Харківської правозахисної групи, журналістських розслідувань мені неодноразово доводилося відвідувати Володимира Панасенка у Вінницькій установі виконання покарань (№1). У першій декаді вересня ми вкотре зустрілися. І це був жах! Я побачив дуже хвору людину. Доводиться констатувати: за час несправедливого ув’язнення стан здоров’я Панасенка суттєво та безповоротно погіршився, людина страждає та згасає… Для того щоб ми могли поспілкуватися як колись, Панасенко робить укол, адже в іншому разі задуха не дає змоги йому говорити”, – сказав Андрій Діденко.

Відповідно до висновку лікарської комісії №15 від 16.11.2021, захворювання Володимира Панасенка є підставою для його звільнення від подальшого відбування покарання. Ба більше, за наполяганням прокуратури проведено комісійну судово-медичну експертизу.

Висновок експертів №24-к від 02.03.2022: подальше перебування в місцях позбавлення волі призведе до прогресування ускладнень та становить загрозу життю хворого, стан здоров’я хворого Панасенка несумісний (перешкоджає) подальшому відбуванню покарання в умовах місць позбавлення волі.

У колонії Володимир Панасенко характеризується позитивно, за час відбування покарання має лише заохочення і жодного стягнення. Підтримує соціальні зв’язки з родиною. Психолог установи вбачає врівноваженість у його почуттях та діях, його прагнення до життя в суспільстві. Чоловік не потребує жодних виховних заходів чи ресоціалізації в суспільстві. 

За оцінкою Харківської правозахисної групи, наразі гостро стоїть питання саме про ймовірне порушення Конвенції захисту прав людини і основоположних свобод та конституційних прав Володимира Панасенка не лише на охорону здоров’я, заборону катувань, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження та покарання, а й права на життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter