Судмедекспертиза: український військовий Олександр Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Військовополонений Олександр Іщенко помер у російському СІЗО внаслідок закритої травми грудної клітки через контакт із тупим предметом. Під час перебування в російському полоні чоловік декілька разів намагався вкоротити собі віку, зокрема через постійні жорстокі побиття російськими силовиками.

Довідку про причини смерті та результати судмедекспертизи опублікував заступник командира бригади “Азов” Святослав Паламар.

У документах, опублікованих Паламарем зі згоди дружини Іщенка, також ідеться про те, що він крім травми грудної клітки мав множинні переломи ребер унаслідок ударів тупим предметом.

“Це не просто ще одне цинічне порушення росіянами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Це удар по людській честі й гідності, по міжнародному праву, по тим принципам та цінностям, які ми відстоюємо на фронті”, – написав Паламар. 

З власних джерел ZMINA стало відомо, що під час перебування в російському полоні чоловік декілька разів намагався вкоротити собі віку, зокрема через постійні жорстокі побиття під час конвоювання із СІЗО до суду.

Нагадаємо, 31 липня Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що дізнався про смерть Іщенка від доньки, оскільки РФ українську сторону офіційно про це не сповістила. Омбудсман звернувся з терміновим листом до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової та повідомив МКЧХ і ООН, щоб організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених у РФ. 

У пресслужбі Москалькової на запит не відповіли.

За день до цього донька Олександра Ксенія написала на своїй інстаграм-сторінці, що її батька не стало дев’ять днів тому. За її словами він перебував у полоні вже 22 місяці та мав проблеми зі здоров’ям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter