Суддю з Дніпра відправили на три з половиною роки до в’язниці за хабар

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд визнав винним і засудив до трьох з половиною років в’язниці за хабарництво суддю Жовтневого районного суду Дніпра. 

Про це повідомили у Вищому антикорупційному суді. 

Ілюстративне фото. Джерело: Судова влада

У 2016 році суддю районного суду  Дніпра затримали на хабарі в 10 тисяч доларів, коли той намагався вплинути на службових осіб слідчого підрозділу одного з відділень поліції, щоб ті притягнули до відповідальності невинувату особу. Згодом у кабінеті судді знайшли 54 тисячі доларів, близько 13 тисяч євро та 128 тисяч гривень. 

До набрання вироком ВАКС законної сили, суд постановив обрати судді запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його затримали прямо в залі суду. Строк дії запобіжного заходу, як зазначили в суді, обчислюватимуть з моменту фактичного затримання до набрання вироком законної сили. 

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд розпочав свою роботу у вересні 2019 року. Очільницею суду стала харківська суддя Олена Танасевич. За попередніми підрахунками державної судової адміністрації, з місцевих загальних судів до ВАКС мали надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень. 

За останній час судді ВАКС визнали винними в хабарництві чимало суддів, зокрема суддю Рахівського райсуду: йому присудили шість років позбавлення волі. Минулого року антикорупційний суд уперше відправив до в’язниці посадовця за корупцію. Покарання тоді дістав депутат Київської облради, який обіцяв за винагороду підприємцю повернути вантажний автомобіль, що є речовим доказом у кримінальному провадженні. За хабар у 2,5 тис. доларів до в’язниці потрапив і суддя Малиновського суду Одеси.

Однак на суддів ВАКС чинять тиск, зокрема, члени ВРП. Так, проти суддів ВАКС Лесі ФедоракІгоря Строгого і Віктора Маслова, які розглядали справу судді Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка, Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження і звинуватила в “систематичних порушеннях”. Водночас активісти Центру протидії корупції вважають таке рішення упередженим, адже скаргу на суддів ВАКС подала до ради Національна асоціація адвокатів України, членом якої є обраний на з’їзді адвокатів член ВРП Олексій Маловацький

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter