Суддю Тандира, який збив нацгвардійця, залишили під вартою до середини лютого

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Святошинський райсуд Києва залишив під вартою до 17 лютого 2024 року суддю Олексія Тандира. Чоловіка обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння, внаслідок чого загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко. Також суд наклав частковий арешт на майно Тандира.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Фото: “Суспільне”

Судді задовольнили клопотання прокурорів та представників сторони потерпілих щодо накладення арешту на майно Тандира. Йдеться про земельну ділянку та кошти, що на його банківському рахунку. Згідно з останньою декларацією, у власності обвинувачений має 293 тисячі гривень та 25 тисяч доларів США.

Представник сторони потерпілих Павло Теслюк розповів, що клопотання про арешт майна Святошинський райсуд мав розглянути ще 4 грудня. Але тоді адвокати Тандира не з’явилися на засідання. Згодом стало відомо, що 6 грудня Тандир розлучився зі своєю дружиною. Через шість днів нотаріально була завірена угода про розподіл майна, відповідно до якої квартира і місце для авто перейшли у власність його дружини.

“Такі дії, на нашу думку, були вчинені умисно, щоби вивести це майно з-під можливого подальшого стягнення в дохід компенсації потерпілого. Відповідно до закону, такий арешт, про який ми просили, може бути накладений на майно обвинуваченого. Про це обвинувачений знав і саме для цього вчинив ці дії. У зв’язку з цим рішенням суду арешт було накладено виключно на майно, а саме земельну ділянку, яка залишилась у власності Олексія Тандира”, – пояснив Теслюк.

За його словами, такий розподіл майна є фіктивним, тому представники сторони потерпілих готують окремий позов, щодо визнання його недійним. Позов розглядатиметься в окремому провадженні в межах цивільного судочинства.

“Цей правочин був умисно вчинений, щоб вивести майно з-під можливого стягнення. Такі правочини визнаються судами недійними, і після цього відбувається повернення власникам назад. Після цього ми будемо знову ж таки клопотати про арешт і забезпечення подальшого стягнення, якщо судом буде прийняте рішення про визнання недійсним цього правочину”, – зазначив адвокат потерпілих.

За словами Аліни Кондратенко, журналістки видання “Watchers”, у суді заслухали потерпілу – дружину загиблого Вадима Бондаренка. Жінці було емоційно складно виступати, тоді як адвокати Тандира з усіх боків допитували її про гроші, про суму компенсації, вказаної в цивільному позові.

“А Тандир навіть вичавив із себе це: “Мені дуже прикро, що так сталося і що я причетний до цієї трагедії”, – написала медійниця.

Також Святошинський райсуд під час засідання 20 грудня відмовив чотирьом приватним адвокатам з Макарова, які напередодні, 19 грудня, просили взяти Тандира на поруки.

Окрім того, за рішенням суду, подальший допит свідків у справі про смертельне ДТП на блокпосту під Києвом відбуватиметься в закритому режимі.

Нагадаємо, судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя, який 25 травня на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії України, перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Наприкінці серпня поточного року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира у зв’язку з притягненням останнього до кримінальної відповідальності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter