“Суддів”, які переслідували Чийгоза в Криму, оголосили в розшук

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру й оголосила в розшук десять “суддів” за переслідування в “справі 26 лютого” одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. 

Про це повідомили на сторінці відомства у фейсбуці.

Підозри за статтею “Державна зрада” оголосили трьом “суддям Верховного суду Республіки Крим” та одній “судді Центрального районного суду Сімферополя”. Ще трьом “суддям Київського районного суду Сімферополя” оголосили підозри за порушення законів та звичаїв війни та за фактом незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

Слідчі встановили, що після окупації Криму вони перейшли на службу до незаконно створених судових органів РФ, а згодом засудили до восьми років позбавлення волі за злочин, якого він не скоював, одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

За даними “Української правди”, підозри оголосили “суддям” Михайлу Соболюку, Надії Двірник, Галині Редько (держзрада), Віктору Можелянському, Ірині Кагітіній, Едуарду Белоусову (“Порушення законів та звичаїв війни”), Денису Діденку, Ользі Гуріній та Олексію Тихопою (“Державна зрада” та “Порушення законів та звичаїв війни”).

Нагадаємо, що нещодавно прокуратура АРК повідомила про підозру трьом російським силовикам, які незаконно затримували Чийгоза у 2017 році, й також оголосила їх у розшук.

Як відомо, у вересні 2017 року в Криму визнали винним в організації масових заворушень та засудили до восьми років ув’язнення Ахтема Чийгоза. Разом з ним за публічні заклики до сепаратизму засудили до двох років колонії-поселення Ільмі Умерова.

У жовтні 2017 року кримськотатарських активістів звільнили і передали Туреччині. За неофіційною інформацією, домовленості про передання Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова було досягнуто під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter