Російських силовиків, які ув’язнили Чийгоза, оголосили в розшук

Дата: 14 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру трьом російським силовикам, які незаконно затримували заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза у 2017 році, та оголосила їх у розшук.

Про це йдеться на сайті відомства. 

Слідчі з’ясували, що російські силовики, незаконно перебуваючи в окупованому Криму,  застосували кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ проти Чийгоза. У межах цієї справи, виконуючи вказівки російської окупаційної влади, силовики незаконно затримали його та висунули обвинувачення. Водночас розслідування проводилось однобічно, а докази збирали лише для того, аби звинуватити Чийгоза в злочині, якого не існує.

Таким чином, силовики порушили норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 31, 64, 65, 67, 70 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а тому їм оголосили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

За інформацією “Української правди”, йдеться про трьох громадян Росії: майора юстиції Булата Азізова, який із 2014 року працює в окупаційних силових органах у Криму, Павла Ніккеля, який до окупації Криму був слідчим у російському Томську, та полковника юстиції Богдана Францишка, який до окупації Криму служив у прокуратурі Томської області РФ.

Нагадаємо, у вересні 2017 року в Криму визнали винним в організації масових заворушень та засудили до восьми років ув’язнення Ахтема Чийгоза. Разом з ним за публічні заклики до сепаратизму засудили до двох років колонії-поселення Ільмі Умерова.

У жовтні 2017 року кримськотатарських активістів звільнили і передали Туреччині. За неофіційною інформацією, домовленості про передання Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова було досягнуто під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter