Судді заперечують, що ухвалювали рішення про перегляд підручників історії щодо Євромайдану на користь Портнова

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував попереднє рішення Окружного адміністративного суду Києва, який зобов’язав Міністерство освіти переглянути підручники з історії для 5–11-х класів щодо висвітлення подій Революції гідності. На початку року судді ОАСК задовольнили позов ексзаступника керівника Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова, який побачив у виданнях маніпуляції та “намагання героїзувати злочинців”. 

Про це повідомляє “Судово-юридична газета”. 

Фото: Судово-юридична газета

У січні поточного року Портнов повідомив, що Міністерство освіти буде зобов’язане переглянути підручники, за якими навчаються школярі з 5-го по 11-й класи, адже в них політик побачив “ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце в період 2013–2014 років”. На думку Портнова, автори майже десяти книжок маніпулювали фактами та викладали на сторінках оцінки подій того періоду.

“…22 січня 2014 року, у День соборності України, снайпери “Беркуту” застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану і Підручник з Історії України (профільний рівень): підручник для 11-го класу закладів загальної середньої освіти / B.C. Власов, C.B. Кульчицький. – Київ: Літера ЛТД, 2019. – 288 с.“, – як приклад спотворення наводив він у своєму позові.

Суддя ОАСК  Руслан Арсірій і За даними активістів руху “Чесно”, питання викликають статки Арсірія, адже суддя є одним з п’яти найбільших мандрівників з ОАСК. За три роки він відвідав Іспанію (двічі), Францію, Італію (двічі), Китай (тричі), Таїланд, Грецію (тричі), Кубу, США, Ямайку, Гаїті, Мексику. Також суддя Арсірій раніше вже ухвалював сумнівні рішення. дійшов висновку, що автори “категорично й однозначно стверджують про те, що саме правоохоронці, а саме “снайпери “Беркуту”, вчинили тяжкий злочин, а саме вбивство п’ятьох людей (активістів Євромайдану)”.

“…Інформація, поширена в підручнику, якому відповідачем надано гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”, про вчинення злочину, а саме про те, що снайпери “Беркуту” застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану, не містить алегорій, сатири, гіпербол тощо, вона не є припущенням чи критикою, її можна перевірити на достовірність, вона є фактичним твердженням”, – йдеться в рішенні суду. 

Ухвала спричинила хвилю обурення, а 17 квітня активісти Центру протидії корупції у фейсбуку, а також сам Портнов у своєму телеграмі повідомили, що Шостий апеляційний суд підтримав останнього, залишив чинним рішення ОАСК, а тому Міносвіти муситиме переглянути видання. Про це написала й низка медіа, однак суддя Яна Глущенко, яка головувала в цій справі, називає ці твердження неправдою.

“Доводимо до відома громадськості, що постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 квітня 2021 року рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про зобов’язання Міністерства освіти і науки України забезпечити перегляд підручників для 5-х та 11-х класів з історії України скасовано. У задоволенні позову в цій частині відмовлено”,розповіла вона в коментарі “Судово-юридичній газеті”. 

Суддя Яна Глущенко. Фото: Судово-юридична газета

За словами Гущенко, зазначене рішення скерували до Єдиного державного реєстру судових рішень 15 квітня, а тому найближчим часом його мають оприлюднити в порядку, визначеному Законом України “Про доступ до судових рішень”.

Нагадаємо, що нещодавно Мінкульт презентував державний проєкт з медіаграмотності, який має навчити українців усіх вікових груп виявляти в інформпросторі неправдиві новини, дезінформацію, фейки та протидіяти спробам маніпуляції, зокрема з боку РФ. Дослідження свідчать, що лише 3% українців можуть розпізнати брехню в новинах. 

Фотографія обкладинки: ТВА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter