“Судді” з окупованого Криму оголосили заочний вирок за незаконну депортацію українця

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Український суд заочно засудив до 10 років ув’язнення “суддю” створеного Росією Євпаторійського “міського суду” окупованого Криму за незаконну депортацію жителя півострова.

Про це повідомила прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Фото з відкритих джерел

Після окупації півострова засуджена почала здійснювати “правосуддя” від імені Росії та безпосередньо реалізовувала політику, спрямовану на зміну демографічного складу півострова, забезпечуючи незаконну депортацію українців, йдеться в повідомленні.

“Суддя” достовірно знала, що жителі півострова перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права й жодні додаткові дозволи на проживання в Криму їм не потрібні. Попри це 2017 року вона ухвалила рішення про примусове видворення громадянина України з території Криму, де він постійно проживав.

“Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням “правил перебування на території РФ” потерпілого, який не бажав їхати з Криму”, – уточнили в прокуратурі.

Це рішення є порушенням вимог статті 49 Конвенції про захист цивільного населення від 1949 року, яка забороняє незалежно від мотивів здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території. Обвинувачувану визнали винною за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України “Порушення законів і звичаїв війни”.  

У повідомленні прокуратури не назвали імені та прізвища засудженої, проте посадовець на умовах анонімності повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Людмилу Кротову.

У повідомленні уточнили, що ще три обвинувальні акти про такі самі злочини розглядаються судами. До Міжнародного кримінального суду скеровано три інформаційні повідомлення з доказами масового видворення громадян України з окупованого півострова, насильницького переміщення жителів Криму на материкову частину України, депортації кримських в’язнів до місць позбавлення волі на території Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Святошинський районний суд Києва оголосив вирок екссудді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим, який з початку військової операції із захоплення Кримського півострова порушив присягу судді та перейшов на службу до незаконно створеного росіянами судового органу.

Йдеться про Альберта Томащука, який обіймав посаду судді Сімферопольського райсуду з квітня 2003 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter