Судді з Харківщини, яка шість років тому незаконно ув’язнила за знімання в суді правозахисника, вдруге оголосили про підозру

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Голові Вовчанського районного суду на Харківщині Ірині Уханьовій вдруге заочно оголосили підозру в державній зраді. 

Про це повідомили в ДБР та Харківській обласній прокуратурі

Суддя Ірина Уханьова у Вовчанському суді. Фото: Суспільне

Першу підозру в державній зраді Уханьовій оголосили ще в травні. Нині обвинувальний акт у цьому провадженні вже перебуває в суді. 

Щодо змісту другого провадження, то, як вважають слідчі, Уханьова сказала колегам, що для роботи в суді під її головуванням їм необхідний паспорт громадянина РФ.

“У приміщенні суду зрадниця навіть організувала пункт приймання документів для отримання російських паспортів. На початку вересня вона склала штатний розпис та список працівників незаконного судового органу та надіслала всі документи двом псевдоочільникам – “главе ВГА Харьковской области” і “главе ВГА Волчанского района Харьковской области”, – додають правоохоронці. 

У разі доведення провини судді загрожує від 15 років за ґратами до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Ірина Уханьова відома тим, що у 2016-му заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб за те, що він знімав на камеру мобільного телефона засідання в кримінальній справі стосовно двох представників ромської громади. 

Активіст відмовлявся припинити знімання, а тому суддя покликала поліцейських, які забрали його і висунули звинувачення в “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції”. Апеляційний суд визнав Корнієнка, який відсидів дев’ять з п’ятнадцяти діб адміністративного арешту, невинуватим.

Вища рада правосуддя довго відкладала ухвалення рішення щодо Уханьової, яку потім все ж таки відправили на навчання до школи суддів. Влітку 2020-го їй оголосили підозру в ухваленні свідомо неправосудного рішення з особистих інтересів, однак і до початку повномасштабного вторгнення Росії вона очолювала Вовчанський районний суд. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter