Суд зобов’язав державу відшкодувати 387 тисяч гривень за спалену в АТО хату

Дата: 06 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Донецької області зобов’язав Міністерство юстиції сплатити за рахунок Державного бюджету 387 000 гривень Валентині М. Її будинок згорів у 2014 році через обстріли.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини з посиланням на рішення суду.

Зать постраждалої Василь П. подав більше десятка позовів до місцевих судів першої інстанції, і кожного разу він отримував відмову під різними приводами.

“По-перше, судді наполягали, що факт руйнування будинку внаслідок АТО не доведено. Висновок поліції та пожежників вони просто ігнорували. По-друге, судді не визнавали позов через те, що не вважали державу Україна належним відповідачем, бо на їхню думку не вона зруйнувала ці будинки. По-третє, відмовляли через те, що нібито не існує механізмів повернення коштів. На процес приїжджали представники Кабіну та розповідали, що у законодавстві чітко не прописано механізмів компенсації. Наприклад, не створено спеціальних рахунків для переказу коштів”, – йдеться у повідомленні УГСПЛ.

У своєму рішенні суддя Апеляційного суду Донецької області зауважив, що “відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом, регламентується спеціальною нормою — ст.19 закону України “Про боротьбу з тероризмом”. Відповідно до цього закону відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, провадиться за рахунок коштів державного бюджету України.

“У подібних правовідносинах Європейський суд з прав людини вказав, що відповідальність держави має абсолютний характер і об’єктивну природу, засновану на теорії соціального ризику. Таким чином держава може бути притягнута до відповідальності з метою компенсації шкоди тим, хто постраждав від дій невстановлених осіб або терористів, коли держава визнає свою нездатність підтримувати громадський порядок і безпеку або захищати людей і власність”, – йдеться у повідомленні УГСПЛ.

Раніше правозахисники Платформи стратегічного судового захисту розробили інструкцію, як постраждалим в зоні АТО оскаржити порушення права власності в Європейському суді з прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter