Суд відхилив додаткові претензії “Вектор-Фарми” до МОЗ

Дата: 30 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Господарський суд Києва відхилив позов ТОВ “Фіоліс Трейд ЛТД” (ТОВ “Вектор-Фарма”) до Міністерства охорони здоров’я України у справі про поставки ліків для 30 тисяч ВІЛ-позитивних українців.

Про це передає кореспондент Центру інформації про права людини із зали судового засідання.

Позивач вимагав від МОЗ додаткової оплати 10 мільйонів гривень у зв’язку з коливаннями курсу валют, а також подовження строку поставки препаратів ще на чотири місяці.

Вивчивши матеріали справи, суд прийняв рішення долучити до справи ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ” в якості третьої особи з боку відповідача та відмовити у задоволенні позовних претензій “Вектор-Фарми”.

“Цей процес може бути спробою “Вектор-Фарми” зменшити штрафні санкції за невчасне постачання препаратів хворим на ВІЛ/СНІД чи просто їх уникнути, – заявив юрист відділу адвокації ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ” Олег Свєнтух. – Для держави і пацієнтів сьогоднішнє рішення означає, що препарати для ВІЛ-інфікованих як мінімум не подорожчають і їх поставлять у повному обсязі”.

Олег Свєнтух розповів, що через зрив поставки препаратів для лікування ВІЛ/СНІДу з боку “Вектор-Фарми” поточні закупки ліків здійснюються “Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ” за додаткові кошти від Глобального фонду для боротьби зі СНІДом і в екстренному режимі розвозяться в Центри СНІДу. Зокрема, з початку року організації довелося додатково закупити препаратів на 4 млн грн для забезпечення безперервного процесу лікування і збереження життя пацієнтів.

Як відомо, у грудні 2014 року між МОЗ України та ТОВ “Вектор Фарма” було укладено договір поставки лікарських засобів, виробником яких є індійська компанія. Сума договору – 52,6 млн грн. Строк поставки становив 180 днів з моменту здійснення повної попередньої оплати за товар. Однак, незважаючи на 100%-ву передоплату вартості препаратів державою, протягом першого півріччя 2015 року препарати так і не були поставлені, що поставило під загрозу життя 30 тисяч ВІЛ-позитивних людей в Україні.

За повідомленнями громадських активістів, ТОВ “Вектор Фарма” могла використовувати отримані 52 мільйони гривень як депозит з метою отримання відсотків. Крім того, кошти чи їх частина конвертовані у долари США чи євро, але не для купівлі ліків у виробника, а для отримання прибутку від валютообмінних операцій або ще для якоїсь не пов’язаної з контрактом діяльності.

За цей час ТОВ “Вектор Фарма” змінило найменування на “Фіоліс Трейд ЛТД”, а також змінило засновника та керівника. А 27 травня в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій з’явилася інформація, що ТОВ “Фіоліс Трейд ЛТД” знаходиться у стані ліквідації. Під тиском громадськості процедура ліквідації була призупинена.

Після цього ТОВ “Фіоліс Трейд ЛТД” через суд вимагало від МОЗ оплати 10 мільйонів гривень у зв’язку коливаннями курсу валют, а також подовження строку поставки препаратів на чотири місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter