Суд у Криму продовжив арешт антифашисту із Севастополя

Дата: 25 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Євпаторійський міськсуд Криму 25 вересня продовжив арешт на місяць підозрюваному в екстремістських висловлюваннях у соцмережах лівому активісту Євгену Каракашеву.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Активіст залишиться в СІЗО до 24 жовтня.

За словами адвоката Каракашева Олексія Ладіна, під час засідання слідчий обґрунтував продовження арешту тим, що Каракашев “може зникнути з території Росії”, перешкодити слідству, впливати на свідків, “продовжити злочинну діяльність”. Також він заявив, що не встиг ознайомити обвинуваченого й адвоката з матеріалами справи та виконати “інші необхідні слідчі процесуальні дії”.

“Це клопотання – повний клон попереднього, за яким Євгену продовжили термін утримання під вартою на місяць. Які слідчі дії треба виконати, слідчий пояснити не зміг”, – вважає Ладін.

Захист Каракашева виявив у матеріалах справи щодо продовження арешту рапорт співробітника російського Центру з протидії екстремізму та протокол додаткового допиту основного свідка у справі Сергія Васильченка. Поліцейський у документі пояснив, що під час оперативно-розшукових заходів встановив, що нібито Каракашев хоче сховатися і перешкодити слідству. Васильченко заявив, що “боїться психологічного і фізичного впливу” з боку Каракашева.

“Дивно, що побоюватися він став через кілька місяців після того, як його допитав слідчий”, – прокоментував документ Ладін.

Судове засідання відбувалося в закритому режимі. Адвокат має намір оскаржити рішення суду.

Вранці 1 лютого 2018 року до Євгена Каракашева прийшли додому з обшуком, під час якого щодо нього застосували грубу фізичну силу. Після обшуку його доставили в ізолятор тимчасового утримання Євпаторії. Суддя обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Підставою для порушення кримінальної справи став опублікований у соціальній мережі “Вконтакте” відеоролик “Останнє інтерв’ю Приморських партизан”, який визнаний рішенням російського суду екстремістським, а також інші записи активіста, в яких слідча експертиза ФСБ побачила заклики до здійснення терористичної діяльності.

Каракашева звинувачують відразу за двома статтями: 282 частина 2 УКРФ “Розпалювання ненависті або ворожнечі” і 205.2 частина 2 УКРФ “Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічне виправдання тероризму”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter