Суд у Чечні призначив Станіславу Клиху психіатричну експертизу

Дата: 20 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Два дні тому Верховнй суд Чеченської республіки призначив Станіславу Клиху амбулаторну комісійну судово-психіатричну експертизу.

Про це повідомила його адвокатка Марина Дубровіна, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“13 та 14 січня цього року Станіслав поводив себе дуже агресивно на судових засідання. Він перевертав лавки. Жодним чином не реагував на зауваження адвокатів та суду. Він кричав, висловлювався нецензурно. І в такому стані подальший судовий розгляд неможливий”, – сказала адвокатка.

Експертиза відбудеться в психоневрологічному диспансері Грозного. Лікарям необхідно визначити, чи страждає Клих психічними розладами, і якщо так, то чи може він брати участь у подальших судових засіданнях.

Як зауважує Дубровіна, Клих до свого затримання у серпні 2014 року не перебував на обліку ані у лікаря-нарколога, ані у лікаря-психіатра. А зі слів його батьків, жодних проблем з психічним здоров’ям Станіслав не мав.

Захист українця прогнозує, що через експертизу судове засідання буде відкладено на два тижні і сподівається на якнайшвидше вирішення цього питання.

“З 2016 року у Верховному суді Чечні встановлена автоматична система ведення аудіозапису протоколу судового засідання. Відповідно все, що він вигукував та говорив є частиною судового засідання. Якщо Станіслав буде визнаний здоровим, то суд змушений буде застосувати заходи через зрив двох судових засідань. Якщо ж нездоровим, то частина протоколу судового засідання буде виключена”, – каже вона.

Адвокатка також вказує на “активну обробку у слідчому ізоляторі” Клиха.

“Оперативні співробітники обіцяють йому фантистичні блага, тому у нас є всі обґрунтування побоюватись, що справа може мати непердбачувані результати й наслідки”, – зазначає вона.

25 січня Клих відзначає день народження. Дубровіна закликала усіх небайдужих передати йому привітання та слова підтримки.

Раніше захист Клиха заявляв про тортури проти нього протягом перших місяців після його арешту. 

Нагадаємо, лідера УНСО Миколу Карпюка затримали 21 березня 2014 року у Чернігівській області російські спецслужби та вивезли до Росії. Журналіст Станіслав Клих був затриманий 11 серпня 2014 року в російському місті Орел. Слідчий комітет РФ звинувачує їх у вбивстві російських військовослужбовців та створенні банди під час війни у Чечні у 1994-1995 р.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter