Суд тимчасово обмежив указ Трампа про прийом біженців у США

Дата: 29 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Федеральний окружний суд Нью-Йорка наклав тимчасову заборону на висилання мігрантів з діючими американськими візами з аеропортів США, що суперечить указу президента.

Як повідомляє ВВС Україна, таким чином суддя Енн Доннеллі задовольнила позов Американського союзу захисту громадянських свобод (ACLU). В організації кажуть, що це рішення торкнеться близько двох сотень людей, які перебувають у транзитних зонах аеропортів США. За даними Міністерства з внутрішньої безпеки США, вже близько сотні людей не змогли потрапити до Сполучених Штатів.

За словами судді Доннеллі, яка була призначена на посаду президентом Бараком Обамою, відправка цих людей назад завдає їм “істотної і непоправної шкоди”.

Відповідно до ухваленого Дональдом Трампом указу, Сполучені Штати припинили прийом сирійських біженців і заморозили на 120 днів програму прийому біженців з інших країн, щоб не допустити в країну “радикальних мусульманських терористів”.

З розпорядження президента випливає, що громадяни Іраку, Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану повинні відмовитися від польоту до Америки, якщо у них немає дозволу на проживання в США або дипломатичної візи.

За даними ЗМІ, нове судове рішення діє по всій країні. Воно тимчасово забороняє владі США депортувати тих, хто підпадає під президентський указ, а також захищає права всіх, хто має схвалену заяву про надання статусу біженця.

 РЕАКЦІЯ

Указ Дональда Трампа викликав критику і зі сторони ООН, а також багатьох правозахисних організацій у США й за межами країни.

Управління ООН у справах біженців та Міжнародна організація з міграції закликали адміністрацію президента США продовжувати надавати притулок біженцям.

“Надаючи біженцям притулок, США отримують подвійну вигоду: по-перше, рятуючи людей, які є найвразливішими у світі, і, по-друге, даючи їм змогу збагатити свої нові суспільства”, – йдеться у заяві управління. 

Юристи ACLU подали петицію від імені вихідців з цих країн, затриманих в американських аеропортах. 

Американський національний правовий центр з питань імміграції (NILC) повідомив ВВС, що подає до суду на президента Трампа і главу міністерства внутрішньої безпеки США Джона Келлі. Про намір подати судовий позов заявила і Рада з американсько-ісламських відносин (CAIR).

Суботнє затримання 11 біженців у терміналі міжнародного аеропорту імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку спровокувало масові протести, на яких тисячі людей вимагали впустити вимушених переселенців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter