Суд приписав фігурантам ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” “тиск на свідків”

Дата: 08 Травня 2018
A+ A- Підписатися

ФСБ Росії вимагала від російського військового суду в Ростові-на-Дону долучити до матеріалів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” записку, що нібито доводить намір підсудних тиснути на свідків звинувачення.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

 

Суд у Ростові долучив до матеріалів справи записку, в якій, за версією ФСБ, один з фігурантів справи Муслім Алієв просив іншого підсудного Інвера Бекірова вплинути на трьох свідків звинувачення.

Напередодні так званий “голова” незаконного “ФСБ” в тимчасово окупованому Криму Віктор Палагін передав до суду клопотання про долучення записки до матеріалів справи. За версією ФСБ, її виявили в камері Бекірова в СІЗО Сімферополя в жовтні 2017 року, розсекретили в лютому 2018 року. При цьому захист безпосередньо пов’язує клопотання Палагіна з рішенням раніше засекреченого свідка давати свідчення відкрито і змінити їх на користь підсудних.

“Це така помста за розкритого свідка. Вони хочуть переконати суд у тому, що через родичів або ще когось чинився тиск на цього свідка. … Навіть якщо припускати, що ця записка реальна, я ніякого тиску в ній не бачу. Її автор просить донести до свідка, що давати брехливі свідчення проти людей не можна”, – прокоментував ситуацію адвокат Еміль Курбедінов.

Захисник Мусліма Алієва Сергій Легостов акцентує увагу на тому, що ФСБ на цьому етапі розгляду справи не є учасником процесу, не має ніякого законного права подавати клопотання, а рішення суду долучити цю записку необґрунтоване.

“Вона (записка – ред.) не на часі. І представив її орган, який не є стороною у справі. Завтра у нас слюсар з ЖЕКу прийде щось долучати. Є прокурор – він і повинен представляти докази”, – зазначив Легостов.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті були затримані Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Російський військовий суд розглядав ялтинську “справу Хізб ут-Тахрір” на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії і в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих “терористичними”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter