Суд ООН оголосить календар розгляду справи проти Росії 12 травня

Дата: 21 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародний суд ООН оголосить календарний розклад розгляду по суті справи “Україна проти Росії” 12 травня.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, передає прес-служба президента України.

“12 травня ми збираємось ще раз в Гаазі і президент суду буде приймати рішення щодо подальшого розгляду справи, а саме як вона буде просуватись і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми маємо викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб’єктивну сторону цієї справи”, – заявила вона.

Як відомо, Міжнародний суд ООН погодився на запровадження запобіжних заходів за позовом “Україна проти РФ” для захисту національних меншин в Криму. Серед іншого, суд ООН зобов’язав РФ утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджліс та забезпечити поновлення освіти українською. Також суд наклав на обидві сторони зобов’язання уникати порушень Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.

Суд також відмовив Україні у затвердженні тимчасових заходів проти РФ за Конвенцією щодо заборони фінансування тероризму.

Як наголосив Ронні Абрахам, Україна мала довести, що запитані тимчасові заходи мають зупинити заподіяння невідновлюваної шкоди, а також умисність дії держави-сторони конвенції. На думку суду, ця вимога не була виконана.

Також Міжнародний суд ООН зобов’язав Україну і Росію повністю виконувати всі положення досягнутих у Мінську домовленостей.

Нагадаємо, 6 березня в Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися судові слухання за позовом України проти Російської Федерації.

Процес стосується порушення Росією положень Конвенцій ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Матеріали були подані до суду Україною 16 січня 2017 року.

Допоки справу розглядатиме суд, Україна клопотала, аби до Росії застосували запобіжні заходи. Це має допомогти захистити людей у Криму та на Донбасі від погіршення ситуації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter