Суд над екс-беркутівцями можуть зробити закритим через громадські акції

Дата: 17 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У Святошинському районному суді Києва заявляють, що можуть зробити закритими засідання по справі 5 колишніх беркутівців, обвинувачених у вбивстві 48 активістів Євромайдану, через втручання в роботу суду.

Про це на брифінгу сказав головуючий суддя Сергій Дячук, передають “Українські новини”.

Він зазначив, що через дії кількох громадських організацій були зірвані 4 засідання суду.

Останній раз розгляд зірвали 10 січня.

“Судді прийняли рішення повідомити про факт втручання в роботу суду… Це означає, що ми зафіксували факт втручання”, – заявив Дячук.

По словам судді, відповідні заяви направлені до Вищої ради правосуддя і Генеральну прокуратуру.

У зв’язку зі сформованою ситуацією Дячук допускає перехід в закритий режим розгляду справи.

Суддя вважає вимоги активістів, що зривають засідання, невмотивованими і спрямованими на затягування розгляду справи.

В свою чергу представники родин Героїв Небесної Сотні оприлюднили відкрите звернення про недопустимість зривів судових засідань представниками громадськості та засудження подібних дій.

“Ми тривалий час просили представників громадськості та журналістів відвідувати судові засідання у справах по Майдану очевидно не для того аби призупинявся чи затягувався судовий процес і не для тиску на суддів”, – зазначено у зверненні, розміщеному у Фейсбук.

Автори звернення наголошують, що згаданий судовий процес є вкрай важливим для суспільства. Адже в суспільстві побутує думка, що справи щодо вбивства Героїв Небесної Сотні не розслідуються і присутність на хоча б одному судовому засіданні в якості слухача надасть всім, хто цікавиться розслідуванням, більше ніж будь-яке інше джерело інформації.

“Просто прийти і послухати наших живих Героїв(поранених), послухати батьків загиблих Героїв Небесної Сотні, згадати, за які ідеали віддавали свої життя і здоров’я Герої, морально підтримати їх — ось про що ми просили, закликаючи приходити на судові засідання. І за це насправді дуже вдячні всім, хто висвітлює суди, приходить на них, всім небайдужим”, – відзначають родини.

У зверненні наголошується, що вже двічі судові засідання щодо вбивства 48 Героїв Небесної Сотні в Святошинському районному суді Києва були зірвані через проведення різноманітних акцій і флешмобів, не погоджених ні з родинами загиблих, ні з пораненими.

Подібні зриви судових засідань грають на руку лише обвинуваченим та їх захисникам, яким вигідно затягувати час та за певних обставин може допомогти їм вийти на волю та втекти, як це зробили з Дмитром Садовником. Адже 20 січня спливає термін тримання під вартою обвинувачених у справі і у разі зриву наступного засідання 17 січня — обвинувачені вийдуть на волю.

“Тому ми застерігаємо всіх, хто прийде на судове засідання, від будь-яких спроб зриву судового засідання та засуджуємо подібні дії!!! У разі повторення подібних спроб, будемо звертатись до складу суду з проханням про продовження засідань у закритому форматі з допуском лиш потерпілих, їх представників та представників преси для висвітлення розгляду справи!!!”, – підсумовується у зверненні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter