Суд розглядає продовження арешту полонених моряків у закритому режимі

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Суддя Лефортовського суду Москви закрив засідання у справі полонених українських моряків, де мають розглядати питання продовження запобіжного заходу.

Про це повідомляє Громадське.

Перша група полонених моряків у залі Лефортовського суду Москви

Про те, що засідання хочуть зробити закритим, стало відомо вчора. Адвокати моряків тоді заявили, що зроблять усе можливе, щоб допустити на суд представників медіа, українську Уповноважену та рідних полонених.

Адвокат моряка Романа Мокряка Ілля Новіков сказав, що перед початком засідання слідчі не пояснили підстав для закриття суду і того, як це може вплинути на перебіг слідства.

За словами Людмили Денісової, українських моряків розподілили для розгляду справи на шість груп по чотири людини: у першій групі – Роман Мокряк, Андрій Оприско, Сергій Цибізов та Євгеній Семидоцький. Засідання другої та третьої групи також закрили. У них судитимуть Богдана Головаша, Андрія Шевченка, Сергія Попова, Володимира Терещенка та В’ячеслава Зінченка, Андрія Драча, Дениса Гриценка і Михайла Власюка.

На засідання суду, щоб висловити свою солідарність, приїхали дипломати з ЄС, США, Великої Британії, країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції та Данії. За інформацією “Радіо Совбода”, російські силовики просять залишити моряків під вартою до 26 квітня.

Пізніше російське видання “РИА-Новости” повідомило, що всі полонені відмовились свідчити у суді. 

“На подальші запитання відмовляюся відповідати відповідно до статті 17 Женевської конвенції”, – заявили вони.

Нагадаємо, що 25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдовий буксир “Яни Капу” разом із 24 моряками, троє з яких дістали поранення. Після атаки прикордонники взяли в полон українських моряків, а російські суди в Криму заарештували 24 українських військових до 25 січня 2019 року.

Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Після “вироків суду” всіх українських військовослужбовців відправили до СІЗО “Лефортово” в Москві. Під час допитів українські військові заявляють слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter