У Криму по “справі диверсантів” до п’яти років колонії засудили українця Штиблікова. Правозахисники пояснили, чому він визнав провину

Дата: 17 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Суд у Севастополі засудив українця Дмитра Штиблікова, якого ФСБ Росії називала співробітником українських спецслужб, до п’яти років ув’язнення та штрафу в 200 тисяч рублів.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Дмитро Штибліков

“У цей термін суд зарахував рік, який Штибліков провів під вартою під час слідства – тобто, йому залишилося чотири роки. Справу розглянуто в особливому порядку, Штибліков визнав провину за всіма пунктами обвинувачення”, – зазначив представник Севастопольського міського суду.

Дмитро Штибліков підписав угоду про співпрацю зі слідством, бо не мав можливості спілкуватися з незалежним адвокатом, розказав правозахисник Олександр Сєдов в ефірі Громадського радіо.

“Вплинуло те, що Штибліков із самого початку був залишений будь-якої можливості спілкуватися із адвокатом, який хотів із ним пробитися по договору. Він спілкувався виключно із слідчими ФСБ і з адвокатом , якого надали представники Російської федерації”, – зауважує він. 

Керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у коментарі Крим.Реалії також наголосила, що Дмитро Штибліков є жертвою, як і інші політичні в’язні.

“Думаю, що угода зі слідством була вимушеною. Незалежні адвокати, так і не змогли увійти в справу. Як ми знаємо, Дмитра примушували до відмови, отже, залишився державний захисник. Такий захисник часто запрошується ФСБ, його завдання – примусити людину піти на угоду зі слідством. Ми не знаємо всіх обставин, але відомий момент фальсифікації доказів, а також фізичний та психологічний тиск, який використовувало слідство”, – сказала вона.

Скрипник додала, що угода зі слідством означає повне визнання вини та відсутність подальшого оскарження судового рішення.

“Елементом такої угоди часто є обіцянка знизити міру покарання. Але, з огляду на фальсифікацію справи, цього вироку взагалі не повинно було бути. Людина засуджена незаконно”, – зазначила правозахисниця.

Керівниця Кримської правозахисної групи не виключає, що інші фігуранти справи, які не йдуть на змову зі слідством, можуть отримати більший термін ув’язнення – до 15 років, повідомляє Крим.Реалії.

Дмитра Штиблікова визнано винним за частинами 1 і 3 ст. 222, частиною 3 ст. 222.1, частини 1 ст. 30, частини 2 параграфа “а” ст. 281 Кримінального кодексу Росії (незаконне зберігання зброї і приготування до диверсії, вчинене організованою групою).

ФСБ Росії 9 листопада 2016 року повідомила про затримання трьох учасників диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, що нібито планували диверсії на об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення Криму: Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудка.

У вересні Київський районний суд Сімферополя продовжив їхній арешт на два місяці. 3 листопада суд продовжив Володимиру Дудці арешт ще на три місяці.

Міноборони України заперечує, що заарештовані є його співробітниками.

У липні в Криму засудили одного з фігурантів “справи українських диверсантів” Олексія Стогнія до трьох з половиною років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter