Суд дозволив трансґендеру міняти документи без операції

Дата: 21 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва визнав право трансґендерних людей на зміну запису про статеву приналежність у документах без обов’язкових хірургічних операцій.

Як повідомляє офіційний сайт громадської організації “Інсайт”, Окружний адміністративний суд Києва виніс ще одне рішення на користь трансґендерної людини і підтвердив право громадян (-ок) України на зміну запису про стать у документах, що засвідчують особу, без обов’язкового проходження небажаних хірургічних втручань.

На момент звернення до Комісії з питань зміни (корекції) статевої належності позивач пройшов хірургічну корекцію – орхіектомію (видалення яєчок) і маммопластику (корекцію грудей). Було отримано дозвіл на “зміну (корекцію) статевої належності”, але у видачі медичного свідоцтва було відмовлено через те, що мінімальним обсягом хірургічного втручання для осіб чоловічої біологічної статі, що мають діагноз F.64.0 (транссексуалізм), є видалення статевих органів (яєчка, статевий член).

Відмову було оскаржено в Окружному адміністративному суді Києва. Суд задовольнив позовні вимоги: визнати протиправним і скасувати рішення про відмову у видачі медичного свідоцтва про зміну (корекції) статевої належності; зобов’язати видати медичне свідоцтво про зміну (корекції) статевої належності для наступного внесення змін до актового запису про народження у зв’язку зі зміною статевої приналежності.

У рішенні зазначено, що пацієнт не зобов’язаний слідувати рекомендаціям з обсягу коригувальних заходів, також не передбачено відмову у видачі медичного свідоцтва. Підстави для відмови визнані судом такими, що не відповідають вимогам законодавства. Відзначено, що відмова у видачі медичного свідоцтва порушує права та інтереси позивача, зокрема, перешкоджає переоформленню документів для приведення у відповідність з реальною статтю.

При винесенні рішення суд керувався статтями Конституції України, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, а також практикою Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, неурядові організації виступили із заявою, у якій зазначено, що під час проходження трансґендерними людьми процедури “зміни/корекції статевої належності” у державних психіатричних закладах різних міст України порушують права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter