Суд зобовʼязав УПЦ МП повернути у власність держави собор у Каневі, де відспівували Шевченка

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Суд зобовʼязав Київську митрополію УПЦ МП повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор XII століття в Каневі Черкаської області. Він є обʼєктом культурної спадщини національного значення.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Фото: MD-UKRAINE

Слідчі встановили, що виконавчий комітет Канівської міської ради 2003 року надав дозвіл УПЦ МП оформити право власності на пам’ятку. Це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

У суді прокурори довели незаконність передання будівлі Успенського собору, оскільки в законодавстві міститься пряма заборона відчуження пам’яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП, а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Законопроєкт №8371, який одноголосно підтримали члени комітету, передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, які є афілійованими з російською православною церквою (РПЦ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter