Суд зобов’язав чоловіка прочитати “Кобзар” за те, що набридав сусідам розповідями про “рускій мір”

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Липоводолинський районний суд на Сумщині визнав винним у виправдовуванні російської агресії місцевого чоловіка, якому призначили покарання умовно та зобов’язали прочитати “Кобзар” Тараса Шевченка. 

Про це йдеться в рішенні суду. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Судячи з матеріалів справи, поточного року засуджений у спілкуванні із сусідами вихваляв російський напад на Україну. 

Так, він передрікав, що росіяни захоплять Сумщину, називаючи окупацію “визволенням”, казав, що до смертей українських військових призвели “недолугі дії вищого керівництва країни”, бо бійці нібито “неправомірно здійснюють опір російським військам”, а також запевняв, що російські солдати не несуть війну в Україну.

У матеріалах справи є згадка про телефонний дзвінок засудженого іншій людині. 

“Стверджував, що збройні сили РФ захищають свою територію від України, яка мала намір вступити у військово політичний блок “Організація Північноатлантичного договору “НАТО”, висловлював думки про те, що Україна не здатна існувати як самостійна держава, без Росії”, – переказують суть розмови в матеріалах.

На суді чоловік сказав, що навмисно дратував сусідів, бо має з ними конфлікт. Водночас він запевнив, що не має проросійських поглядів. 

Засуджений уклав угоду про визнання провини. Для “формування більш стійких проукраїнських поглядів та переконань” його зобов’язали прочитати “Кобзар”. Також він має виплатити 6 тисяч гривень за експертизу, яку провели для справи. 

Нагадаємо, що це не вперше, коли український суд зобов’язує засуджених читати книжки. До прикладу, в Одесі працює суддя Олександр Гарський, який призначав двом крадіям читання книжок замість в’язниці. Річ у тім, що засуджені, на думку судді, не змогли в дитинстві сформувати “образи прекрасного та найкращого”, зокрема “питання любові до ближнього і поваги до права власності”. 

Суддя розповідав журналістам, що пише свої рішення зрозумілою мовою, щоб їх могли зрозуміти найрізноманітніші люди.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter