Суд зобов’язав Львівську ОВА надати журналістам імена та прізвища чоловіків, які використали систему “Шлях” для виїзду за кордон і не повернулися

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці “Наші гроші. Львів” Олександри Губицької й зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію (ЛОВА) надати імена та прізвища чоловіків, які використали систему “Шлях” для виїзду за кордон і не повернулися.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці ГО “Платформа прав людини”, адвокат якої Євген Воробйов супроводжував справу журналістки в суді.

Фото з відкритих джерел

Раніше на запит медійниці щодо отримання вказаної інформації юристи ЛОВА надали такий відзив: “Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію”.

Натомість Львівський адмінсуд обґрунтовано вирішив, що запитувана інформація є необхідною для реалізації професійної журналістської діяльності, сприяє публічній дискусії із суспільно важливих питань, тому має значний суспільний інтерес.

Судді зобов’язали ЛОВА надати журналістам інформацію про скасування дозволів на виїзд за кордон водіям, що перевозили гуманітарні вантажі з 24 лютого 2022 до 30 січня 2023 року, з відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Їх скасували після того, як з’ясувалося, що 234 особи, які виїхали з країни через систему “Шлях” з дозволами від ЛОВА, не повернулись у встановлений термін назад.

На переконання суду, відмова в наданні цієї інформації з підстав наявності в них персональних даних фізичних осіб є протиправною, оскільки документи можна надати з відображенням прізвища, імені та по батькові – без надання решти інформації про особу, що дозволить її беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорта, дата народження тощо).

“І хоча в розпорядника ще є час на оскарження рішення в апеляційному порядку, цей кейс уже можна вважати гідною спробою боротьби журналістів за правду в умовах війни”, – прокоментували рішення суду в ППЛ.

Посилання на рішення суду – тут.

Нагадаємо, що система “Шлях” дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон в умовах воєнного стану. Скористатися нею можуть водії, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ або інших утворених військових формувань, а також водії, які перевозять медичні вантажі та/або гуманітарну допомогу за наявності обґрунтування обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їхнього перевезення.

Обґрунтувати мету поїздки можна письмово від імені будь-якого органу, підприємства, організації, що займаються гуманітарними вантажами. Заявки на дозвіл подаються до Мінінфраструктури або обласних військових адміністрацій. Після чого дані водіїв вносять до системи та погоджують у Держприкордонслужбі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналістка “Четвертої влади” Оксана Гавриш судиться з Рівненською облпрокуратурою в справі щодо перешкоджання журналістській діяльності. Як стверджує заявниця, прокуратура приховує свій договір із забудовником, який влаштував будівництво на комунальній землі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter