Суд знову заочно арештував Януковича

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо президента-втікача Віктора Януковича. 

Про це повідомили в ДБР. 

Фото: Dmitri Beliakov / DER SPIEGEL

Запобіжний захід обрали в справі про розстріл мітингувальників 18–20 лютого 2014 року, слідство в якій завершили ще у 2021-му.

Януковичу серед іншого інкримінують організацію незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій у складі злочинного угруповання, до якого входили екскерівники правоохоронних органів та інші колишні високопосадовці.

ZMINA докладно розповідала про членів цього угруповання, до якого входили, на думку правоохоронців, колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк, т.в.о. начальника Головного управління МВС у Києві Валерій Коряк, заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУ МВС у Києві Петро Федчук, а також командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк.

Янукович, за версією слідства, був лідером цього угрупування.

“Встановлено, що через дії цієї організованої злочинної групи лише в зазначений період (18–20 лютого 2014 року. – Ред.) загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.  На даний час уже відносно усіх 10 підозрюваних заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою”, – кажуть детективи. 

В Офісі генерального прокурора додають, що обсяг майнових збитків від зазначених дій угруповування становить понад 16 мільйонів гривень.

Суди в Україні раніше вже заочно відправили під варту Януковича в справах щодо узурпації влади, стосовно Харківських угод та дезертирства.

Нагадаємо, що у 2019-му суд заочно вже визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні.

Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter