Суд засудив кримського підприємця, який годував незаконне “управління МНС РФ” в Криму, до трьох років в’язниці за колабораціонізм

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок кримському приватному підприємцю, який організовував триразове гаряче харчування співробітників незаконного “Центру управління в кризових ситуаціях ГУ МНС Росії по Республіці Крим”. За колабораційну діяльність його засуджено до 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Про це йдеться у вироку від 21 серпня 2024 року.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено Тихонова Іллю Володимировича. Він зареєструвався як приватний підприємець за російським законодавством у листопаді 2014 року. 

За матеріалами справи, в листопаді 2022 року він уклав контракт із незаконним “Головним управлінням міністерства Російської Федерації у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій та ліквідації стихійних наслідків по Республіці Крим” на організацію триразового гарячого харчування співробітників цього “центру” в період несення чергування та окремих категорій особового складу МНС Росії, які беруть участь в постачанні гуманітарної допомоги та інших невідкладних заходах. Загальна сума контракту становила 2 мільйони 81 тисячу російських рублів.

За даними російського реєстру Rusprofile, загалом для “Головного управління МНС” в Криму Ілля Тихонов поставив продуктів харчування на понад 7 мільйонів рублів. Також він співпрацював з Південним авіаційно-рятувальним центром МНС РФ, що розташований у Ростовській області (сума контрактів – 4,3 млн руб.) та сімферопольськими лікарнями. 

Соломʼянський районний суд Києва визнав Іллю Тихонова винним у колабораціонізмі  за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та засудив до трьох років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому на праві приватної власності майна.

Суд також позбавив на десять років підприємця права обіймати посади, пов’язані із державною службою і місцевим самоврядуванням та займатися господарською діяльністю.

Напередодні Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо п’яти кримських підприємців, які ведуть господарську діяльність у співпраці з країною-агресором за статтею про колабораційну діяльність. Вони здійснили постачання та монтаж меблів, кондиціонерів, кабелів UTR тощо “виправним колоніям №1 та №2 Федеральної служби виконання покарань по Республіці Крим і м. Севастополю” та отримали з держбюджету ворога загалом понад 700 тисяч російських рублів.
 
Прокурор Криму Ігор Поночовний пояснив, що кримінальної відповідальності варто боятися лише тим із кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, збройними силами РФ та її каральними органами для заподіяння шкоди Україні.
 
Ігор Поночовний

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.

“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter