Суд заборонив діяльність Опозиційного блоку

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії “Опозиційний блок”. Майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі, проте саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Про це повідомив Рух “Чесно”, який отримав копію рішення суду.

Фото: izbirkom.org.ua

Як передає провідний аналітик руху “Чесно” Ігор Фещенко, засідання суду формально було відкритим, втім журналістів без жодних пояснень до зали судових засідань не допустили. Не відповіли в суді й на письмове клопотання про проведення відеотрансляції засідання. Через закритість судового процесу причини заборони Опозиційного блоку стануть відомими лише після публікації повного тексту судового рішення.

“Судовий процес має бути відкритим, особливо в таких резонансних і суспільно важливих справах, як заборона партій. Мене з журналістським посвідченням не пустили, тримали на прохідній, хоча я прийшов за 20 хвилин до початку розгляду справи. А вже за півтори години повідомили, що засідання закінчилося. На щастя, вдалось отримати в суді копію рішення”, – повідомив Фещенко.

Водночас лідерка руху “Чесно” Віта Думанська наголошує, що заборона партій сама по собі не дасть нам бажаного результату.

“Ми знаємо про те, що вже забороняли Компартію, далі в нас перестала працювати Партія регіонів. І багато хто перейшов або в Опоблок, або в ОПЗЖ, або в інші проросійські партії. Ми це питання досліджували. Політики з указаних політсил й далі працюють, створюючи нові партії. Прокуратура розслідує понад 2 000 фактів держзради, і лише 18% направлені до суду.

Головна мета нашого реєстру – пам’ятати про кожного колаборанта і зрадника. Правоохоронці мають притягати їх до відповідальності. Тоді такі політики не зможуть балотуватися знову. Інакше нам знову доведеться боротися з ними і їхніми новими проєктами”, – каже Думанська.

Нагадаємо, що Мін’юст подав позови про заборону 12 партій. Це сталося після того, як їхню діяльність “призупинило” РНБО. Серед них “Опозиційна платформа – За життя”, Опозиційний блок, Партія Шарія, “Наші”, “Ліва опозиція”, Союз лівих сил, “Держава”, Прогресивна соціалістична партія України, Соціалістична партія України, “Соціалісти”, Блок Володимира Сальдо.

Партія “Опозиційний блок” утворилась у 2014 році шляхом ребрендингу проросійської Партії регіонів та об’єднання залишків ПР під одним політичним брендом.

На позачергових парламентських виборах 2014 року Опоблок провів до ВРУ 29 нардепів, здобувши четверте місце в рейтингу (9,4% голосів). Перша трійка в списку політсили – Юрій Бойко, Олександр Вілкул (обоє обіймали посади віцепрем’єрів в уряді Миколи Азарова) і Михайло Добкін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter