Суд ЄС вирішив виключити із санкційного списку матір Євгенія Пригожина

Дата: 12 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Загальний суд Європейського Союзу постановив виключити 83-річну Віолетту Пригожину з загальноєвропейського списку санкцій, до якого її додали за ймовірну підтримку приватної військової компанії “Вагнер” після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Жінку додали в санкційні списки як номінальну власницю кількох бізнесів, пов’язаних з її сином Євгенієм Пригожиним, що очолює ПВК “Вагнер”.

Про це інформує Financial Times

Суд визнав, що покарання Пригожиній було несправедливим, оскільки її покарали через дії її сина.

“Попри те, що останній [Євген Пригожин] несе відповідальність за дії, які підірвали територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, зв’язок пані Пригожиної з її сином, встановлений на момент ухвалення обмежувальної постанови, ґрунтується лише на їхньому взаємозв’язку. А тому це не є достатнім для виправдання її включення до обмежувальних заходів”, – йдеться у рішенні суду. 

У своїй апеляції юристи Пригожиної стверджували, що, хоча вона володіла частками в компаніях, контрольованих її сином, у період з 2011-го по 2017 рік вона не грала жодної прямої ролі в їхніх бізнес-операціях.

“Зв’язок між Пригожиною та її сином, встановлений під час ухвалення оскаржуваних актів, ґрунтується виключно на їхніх родинних стосунках і отже, є недостатнім для того, щоб виправдати включення її до оскаржуваних списків”, – мовиться в рішенні Європейського Суду. 

Британська газета зауважує, що успішна апеляція 83-річної Віолетти Пригожиної проти Ради ЄС створює прецедент для того, що інші підсанкційні члени сімей діячів, близьких до Кремля, зможуть домогтися скасування санкцій Заходу. 

Посадовці ЄС розповіли виданню, що Брюссель може оскаржити це рішення суду протягом двох місяців. Після такого рішення буде три опції: виключити Пригожину із санкційного списку, оскаржити рішення суду ЄС або ввести нові санкції проти неї з іншим набором доказів. 

Як відомо, ПВК “Вагнер” обвинувачують в порушення прав людини, зокрема у вбивствах, зґвалтуваннях та тортурах, а сам Євгеній Пригожин публічно вихвалявся стратами. Його дружина, мати, син та старша донька перебувають у санкційних списках Європейського Союзу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter