Суд визнав двох учасників акції “Весна на граніті” на Банковій винними в порушенні карантину

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва розглянув вісім адмінпротоколів щодо порушення карантину, складених на учасників акції “Весна на граніті”, що до 31 травня відбувалася під стінами Офісу президента.

Про це виданню ZMINA повідомив член правління громадської організації “Правозахисна ініціатива” Михайло Лебідь, що відстежував перебіг ситуації.

За його словами, у двох випадках суд дійшов висновку про недостатність зібраної поліцією доказової бази, ще в чотирьох повернув поліції для належного оформлення, а у двох визнав протестувальників винними, але не оштрафував їх, а оголосив їм “усне зауваження”.

“Винні” йдуть в апеляційну інстанцію, з чим їм допомагає мій колега Михайло Каменєв з “Правозахисної ініціативи”. А матеріали, які пішли поліції на доопрацювання, ймовірно, ніхто не доопрацьовуватиме. Бо дуже рідко подібне буває. Ще одну справу про той мітинг “у порушення правил карантину” Печерський районний суд міста Києва досі не розглянув. Наскільки я розумію, тому, що Ярина Чорногуз зараз на фронті”, ­– зазначив експерт.

За словами Михайла Лебедя, загалом за період карантину їхня організація проаналізувала 77 судових рішень щодо мирних зібрань за протоколами про адміністративні правопорушення, складеними під час карантину, з них 30 стосувалися релігійних зібрань.

“42 випадки люди виграли, тобто суди закрили провадження в справах  у зв’язку з відсутністю в діях учасників або організаторів мирних зібрань складу і події адміністративних правопорушень. У 22 випадках суди повернули поліції матеріали на доопрацювання, бо там або протоколи були неправильно оформлені, або не досить доказів було. У 13 випадках люди програли:  у дев’яти випадках люди отримали усне зауваження, а в чотирьох випадках людям виписали штраф. З них в одному випадку йдеться про 34 тисячі гривень, а в трьох інших – про 17 тисяч, ­– розповів він.

Раніше Центр громадянських свобод, УМДПЛ та ZMINA оприлюднили заяву, у якій засудили вибірковий тиск на учасників акції “Весна на граніті” та інші мирні зібрання у зв’язку з карантином. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter