Суд у Росії допитав сімох свідків у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 05 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону в так званій другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір” допитали сімох свідків захисту – Аліє Ібрагімову, Гуляру Емірову, Айше Сейтаблаєву, Ельвіру Алієву, Таїра Маметова, Рефата Емірова, Емір-Амета Суф’яна..

Про це громадській ініціативі “Кримська солідарність” повідомив адвокат Олексій Ладін.

Усі допитані під час 56-го засідання свідки надали позитивні характеристики підсудним. 

“Свідки схарактеризувати хлопців із позитивного боку. Коли свідки перетиналися з ними, то бачили в них тільки найкраще. Наприклад, Сервер Зекір’яєв був учителем фізкультури в школі, і свідки не казали про нього нічого поганого, а запитання, чи закликав він до вступу в терористичну організацію, чи був якимось чином нетолерантним до інших національностей, викликали усмішку з боку свідків”, – розповів Ладін.

На цьому ж засіданні суд продовжив термін утримання під вартою фігурантам справи до 12 листопада.

“Для мене очевидно, що настільки довге продовження запобіжного заходу вже схоже на міру покарання. Мій підзахисний Зекір’яєв є батьком 13-ти дітей. Підозрювати, що він сховається, годі й говорити. У нього забрали право виховувати 13 дітей. Якщо суд схвалить рішення про зміну запобіжного заходу, захист забезпечить явку підсудних до суд”, – обґрунтовував під час засідання Олексій Ладін.

Судове засідання відвідав консул Сергій Юрченко, який повідомив, що політв’язня Марлена Асанова турбують проблеми із зубами. Наразі адвокатам не вдається домогтися належного лікування для громадянина України. 

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва і Ернеса Аметова. ФСБ Росії інкримінує громадянам України участь у забороненій у Росії та тимчасово окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року ФСБ обшукала також помешкання Сервера Мустафаєва в Бахчисараї та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Пізніше правозахиснику висунули звинувачення в “членстві в терористичній організації” через його ймовірні зв’язки з “Хізб ут-Тахрір”. Правозахисники наголошують, що ця організація є законною в Україні, а її члени не вдавалися до насильства та не пропагували його ні до, ні після окупації півострова 2014 року.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter