“Суд” в Криму почав заново розглядати справу проти вірянина “Свідків Єгови” Сташевского

Дата: 19 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У незаконному “Гагарінському районному суді Севастополя” в новому складі почали розгляд кримінальної справи проти віруючого “Свідків Єгови” Віктора Сташевського. Окупаційна влада звинуватила його в організації діяльності забороненої в Росії, але легальної в Україні релігійної спільноти.

Про це інформує видання Кримський процес

Повідомляється, що засідання відбулось в закритому режимі. Слухачів в будівлю “суду” не пустили з посиланням на запобіжні заходи через коронавірусну пандемію. Підтримати Сташевського під суд прийшли близько десяти людей.

За словами підсудного, під час засідання допитали свідка обвинувачення та розглянули кілька клопотань.

Наступне засідання заплановано на 26 жовтня.

Нагадаємо, 4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ обшукала щонайменше дев’ять помешкань місцевих віруючих. Російські силовики затримали 52-річного Віктора Сташевського, однак наступного дня його відпустили з ізолятора під підписку про невиїзд.

Проти нього порушили кримінальну справу за статтею ч. 1 ст. 282.2 КК РФ (“організація діяльності екстремістської організації”).

12 жовтня стало відомо про відставку “судді” Валентина Норцова, який мав би розглядати справу. Новим головуючим став  Павла Крилло

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі. 

У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter