Окупаційний “суд” в Криму розглядатиме з початку справу віруючого зі “Свідків Єгови”

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Кримінальну справу проти обвинуваченого за організацію релігійної спільноти “Свідків Єгови” Віктора Сташевського розпочнуть розглядати з початку.

Як повідомляє видання Кримський процес, таке рішення ухвалили через відставку “судді” Валентина Норцова, який одноосібно вів “судовий процес”. Новим “суддею” в цю кримінальну справу призначили Павла Крилла.

Видання зауважує, що раніше Крилл вже брав участь у політично мотивованих справах. Зокрема, виносив “вирок” у справі українського активіста Ігоря Мовенка. Надалі вирок скасували в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, 4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ провела обшуки щонайменше в 9 будинках місцевих віруючих. Російські силовики затримали 52-річного Віктора Сташевського, однак наступного дня його відпустили з ізолятора під підписку про невиїзд.

Проти чоловіка порушили кримінальну справу за статтею ч. 1 ст. 282.2 КК РФ ( “організація діяльності екстремістської організації”). 15 червня цього року незаконний “Гагарінський районний суд Севастополя” почав розглядати по суті кримінальну справу проти Сташевського. 

Представники організації називають такі заходи “облавою” і продовженням систематичного переслідування за віру.
 
Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання.
 
Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі.
 
Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “свідків Єгови” політв’язнями й вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії звинуватили в екстремізмі.
 
У 2018 році стало відомо, що організація “Свідки Єгови” подала 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії.
 
Нещодавно делегація США в ОБСЄ засудила переслідування мусульман і “свідків Єгови” в анексованому Криму.
 
26 травня так званий “Верховний суд Криму” залишив без задоволення апеляційну скаргу на вирок про шість років позбавлення волі прихильникові “Свідків Єгови” Сергію Філатову.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter