Суд у справі про напад на активістку Наталію Ешонкулову допитає “легендованого” свідка дистанційно

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Суд у справі про напад на громадську активістку з Дніпра Наталію Ешонкулову дистанційно допитає “легендованого” свідка – свідка, чиє ім’я, прізвище та анкетні дані засекречені з міркувань його безпеки.

Відповідне рішення ухвалив Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра, де слухається справа, на засіданні 29 листопада, задовольнивши клопотання прокурора, передає кореспондентка видання ZMINA.

Сторона обвинувачення подавала клопотання, щоб допит цього свідка, який отримав кодове прізвисько “Плеханов”, відбувався за відсутності обвинувачених та їхніх захисників.

Водночас сторона захисту заявляла про те, що допит свідка в такий спосіб суперечить дотриманню прав підзахисних, зокрема, адвокати не зможуть провести перехресний допит, ставити свої запитання тощо.

Зрештою після наради у дорадчій кімнаті колегія суддів вирішила допитати цього свідка, якого вважають ключовим у справі, за відсутності всіх сторін процесу, щоб “унеможливити ідентифікацію особи”. Допит відбудеться 8 грудня за допомогою відеозв’язку: свідок у цей час перебуватиме в приміщенні іншого суду – Індустріального районного.

“Дані людини були засекречені, оскільки вона боїться за своє життя. Для цього є підстави. Так само як і в мене. Але я  завдяки ЗМІ, підтримці суспільства можу не так боятися. А ця людина не була впевнена, що зможе себе захистити, тому вона звернулася за допомогою до прокурорів, до суду. Я думаю, що ця людина боїться замовника. Ще кілька свідків, чиї дані не були засекречені, також заявляли, що не даватимуть свідчення в суді, бо бояться за своє життя та здоров’я”, – сказала в коментарі виданню ZMINA після засідання Наталія Ешонкулова.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників. Усі троє свою причетність до нападу заперечують. 

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter