Суд у Росії доручив конвоювати політв’язня Муратова з Криму до Ростова-на-Дону – адвокат

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд 4 грудня видав незаконне доручення конвоювати фігуранта однієї зі справ “Хізб ут-Тахрір” Зекір’ю Муратова в СІЗО №1 Ростова-на-Дону. Причина конвоювання невідома.

Про це громадській ініціативі “Кримська солідарність” повідомили адвокати Еміне Авамілєва та Ліля Гемеджи

Зекір’я Муратов

Захисниця Авамілєва стурбована станом здоров’я Муратова. За її словами, у нього зберігається кашель, а тюремні лікарі не брали в нього аналізів на коронавірусну інфекцію. Вона також додала, що наразі невідомо, чи був знятий карантин з камери Муратова в слідчому ізоляторі Сімферополя, де його тримали від дня арешту.

Відомо, що 26 листопада Південний окружний військовий суд російського Ростова-на-Дону продовжив кримчанину Зекір’ї Муратову термін тримання під вартою на шість місяців. Окупаційна влада утримуватиме його до 17 травня 2021 року.

Російські силовики затримали чоловіка 7 липня. ФСБ Росії звинувачує його в участі в осередку забороненої в Росії, Криму, але легальної в Україні політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Головне управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (“Порушення недоторканності житла”) і за ч. 2 ст. 146 КК України (“Незаконне позбавлення волі”).

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій. Ст. 76 Конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” забороняє переміщення обвинувачених у скоєнні злочину за межі окупованої території. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter