“Суд” у Криму зачитає висновок померлого експерта в справі вірянина “Свідків Єгови”

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У незаконному “Гагарінському районному суді Севастополя” в справі вірянина “Свідків Єгови” Віктора Сташевського 3 березня допитали фахівця-релігієзнавця, який склав висновок у межах кримінальної справи.

Про це повідомляє видання “Кримський процес” 

“Суд” закрив засідання з посиланням на коронавірусну пандемію.

Як розповів після засідання підсудний, фахівець раніше був учителем історії, а потім став доцентом філософії і почав виступати в кримінальних справах як спеціаліст релігійної спрямованості. Сташевський повідомив, що в межах його справи є також висновок іншого фахівця, який не прийшов на допит у “суд”.

На наступному засіданні планують розглянути документи про смерть цього фахівця. “Суд” вирішив оголосити його думку, представлену в матеріалах кримінальної справи.

Наступне засідання відбудеться 11 березня. На ньому мають допитати свідків захисту, після чого, можливо, суд завершить судове слідство і сторони перейдуть до дебатів. Справу розглядає “суддя” Павло Крилло. Раніше він засудив “кримського диверсанта” Володимира Присіча та активіста Ігоря Мовенка

Нагадаємо, 4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ обшукала щонайменше дев’ять будинків місцевих вірян. Унаслідок обшуків російські силовики затримали 52-річного Віктора Сташевського. Утім, наступного дня його відпустили з ізолятора під підписку про невиїзд.

Проти чоловіка порушили кримінальну справу за статтею “Організація діяльності екстремістської організації” (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

Незаконний “Гагарінський районний суд Севастополя” почав розглядати по суті кримінальну справу стосовно Сташевського 15 червня цього року. Два попередні судові засідання відкладалися через хворобу чоловіка. 

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2017 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території.
 
Сайт “Свідки Єгови в Росії” повідомив про обшуки 10 лютого у вірян Андрія Рогуцького та Людмили Шевченко. У них вилучили Біблії, блокноти та електронні пристрої. Обшук санкціонував незаконний “Севастопольський міський суд”.
 
Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом, зокрема проти протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.
 
За даними Кримської правозахисної групи, за останні шість років у тимчасово окупованому Криму релігійні організації оштрафували майже на півтора мільйона рублів.
 
ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.
 
Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.
 
Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter